Ekstra Bladet

’HAN ER SPECIEL

- ANDERS JUNGE ERNST Hvis nerven var blevet ramt, havde jeg skullet bruge resten af mine dage i en kørestol FOTO: GREGERS THYCHO aje@eb.dk

Brian Holm er målløs over den entré, Remco Evenepoel har gjort i cykelsport­en.

21-årige

Den belgier er senest blevet belønnet med en kaempe kontrakt hos Deceuninck-Quick-Step, hvor Holm er sportsdire­ktør.

Remco Evenepoel glemmer aldrig lørdag 15. august. Den dag han så døden i øjnene.

Stortalent­et stirrede i bogstaveli­g forstand imod afgrunden, da det gik galt på nedkørslen af Muro di Sormano under Lombardiet Rundt.

Den dengang 20-årige belgier fløj ud en lille bro og forsvandt ned i dybet.

Mirakuløst slap Evenepoel med en beskadiget lunge og et baekkenbru­d, men sidstnaevn­te kunne have kostet ham karrieren.

Det var et spørgsmål om en millimeter mere i den forkerte retning.

– Hvis nerven var blevet ramt, havde jeg skullet bruge resten af mine dage i en kørestol, siger han selv i tvdokument­aren ’Jeg er Remco’.

Ni måneders kamp

Ulykken havde nok fået de fleste til at stoppe op og overveje, om det virkelig var det hele vaerd? Hvorfor køre om kap med døden? Før eller siden kommer den jo først.

Men det var aldrig et tema for Evenepoel.

Trin for trin har han kaempet sig tilbage, og i dag får Deceuninck-QuickStep-rytteren sit laenge ventede comeback, når han indleder Giro d’Italia. Ni måneder efter det uhyggelige styrt.

– Både fysisk og ikke mindst mentalt er han lavet af noget andet. Der gik ikke lang tid, før han fik den attitude. Han er speciel

oveni hovedet, siger Brian Holm, der er sportsdire­ktør på det belgiske mandskab.

– Uanset hvor tosset det end lyder, har jeg ikke kunnet maerke noget i forhold til det psykiske. Om det så kommer, når han sidder på cyklen, ved vi ikke. Når man ikke har kørt i lang tid, skal man vaenne sig til at sidde i et felt igen. Isaer på nedkørsler­ne, fortaeller danskeren til Ekstra Bladet.

Derfor triller Evenepoel også ind til sin første Grand Tour som en beskyttet rytter, der ikke har noget pres på sine skuldre. Internt i hvert fald.

Anderledes ser det ud hos størstedel­en af bookmakern­e og adskillige eksperter, der har ham blandt podiekandi­daterne. Sågar med solide vinderchan­cer.

Her maner Holm dog til besindighe­d.

– Al logik siger jo, at han ikke kommer i naerheden efter det styrt, lyder sportsdire­ktørens dom.

Der er dog et vaesentlig­t men. Det vedkender den tidligere danske toprytter. For Evenepoel har for laengst gjort op med det normale i sin korte og imponerend­e karriere. På den led forstår Brian Holm godt de enorme forventnin­ger til stjernesku­ddet.

– Ingen i cykelsport­en har gjort det samme som ham. Han kom frem som 19årig og vandt Clásica San Sebastián. Han var lige trådt ud af juniorraek­ken og satte dem alle sammen. Det er aldrig set før i cykelsport­en. Hvordan fanden kan han gøre det, spørger Holm retorisk.

Proklamere­de sejr

Danskeren kender ikke svaret, men har nydt det hver gang, Evenepoel har givet det i pedalerne.

Få dage før ulykken i august tog belgieren en af forrige saesons smukkeste sejre på fjerde etape i Polen Rundt.

Midt i en krisetid, hvor holdkammer­aten Fabio Jakobsen lå i koma og kaempede for sit liv, formåede Evenepoel at tøjle bekymring og ben på samme tid.

Holm blev selv rørt til tårer den dag.

– Han sagde det i Polen Rundt. At han ville saette verdenseli­ten fra hjul. Det gjorde han og hev Fabios rygnummer op af lommen ved målstregen. Evenepoel vidste simpelthen, at han ville vinde. Han har udrettet nogle sindssyge ting.

– Vi andre, der har vaeret her i mange år, har vitterligt ikke set det før, siger Holm.

Han kan ligesom den øvrige stab på Deceuninck­Quick-Step glaede sig over, at Evenepoel i april skrev under på en ny gigantisk kontrakt, der nu gaelder helt til og med 2026.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark