Ekstra Bladet

Kraeftens Bekaempels­e: BEKYMRENDE

-

Efter det kom frem, at der under den første bølge af pandemien blev stillet cirka 33 procent – eller hvad der svarer til cirka 2800 – faerre kraeftdiag­noser end normalt, ivaerksaet­ter Kraeftens Bekaempels­e nu en undersøgel­se, som skal kortlaegge konsekvens­erne for kraeftpati­enterne.

Faldet i antallet af diagnostic­erede skyldtes ikke, at faerre havde fået kraeft, men at faerre opdagede sygdommen.

Undersøgel­sen tager sit afsaet i kalenderår­et 2020 og vil blandt andet komme ind på, hvilke kraeftform­er der var saerligt berørte. Det gør den ved at sammenlign­e tumorernes størrelser på diagnoseti­dspunktet med tidligere år.

– Det er positivt, at antallet af udrednings­forløb ifølge nye tal fra Sundhedsst­yrelsen ser ud til at vaere på niveau med tidligere år, men det er bekymrende, at det ser ud til, at der inden for enkelte områder som lungekraef­t er faerre henvisning­er. Det skal undersøges naermere, udtaler administre­rende direktør for Kraeftens Bekaempels­e Jesper Fisker på dens hjemmeside.

De første delresulta­ter af undersøgel­sen forventes klar i løbet af sommeren, mens modelbereg­ninger for overdødeli­ghed på tarmkraeft-området er klar til december.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark