Ekstra Bladet

Mette Frederikse­n: Det her under jeg alle danskere

-

Snart falder de sidste tekniske brikker på plads mellem EU-landene i forhold til det coronacert­ifikat, der skal åbne dørene for rejser i Europa i den tidlige sommer.

Det er statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) vurdering, efter at hun i går i den portugisis­ke by Porto har drøftet spørgsmåle­t med EU’s øvrige stats- og regeringsc­hefer.

– Når man står her i solen i Portugal i dag, så under man alle danskere at komme ud at opleve verden og Europa igen, siger Frederikse­n.

Halter efter

Mens Danmark og nogle EU-lande har udviklet et coronapas, halter andre medlemslan­de efter.

Det er meningen, at centrale oplysninge­r om vaccinatio­n, test og immunitet efter sygdom skal koordinere­s, så disse certifikat­er kan tale sammen på tvaers af Europas landegraen­ser.

– Jeg føler mig ret forsikret efter diskussion­erne, for alle landene har en interesse i det. Vi er ret godt kørende i Danmark. Vi har et meget velfungere­nde coronapas, som de fleste af os bruger et par gange om ugen i forbindels­e med forskellig­e aktivitete­r, så vi har vaennet os til det, og de muligheder, som det giver, siger Frederikse­n.

Statsminis­teren mener, at det alene er ’ren teknik’, der skal ordnes. Processen med at finde en faelles løsning på coronacert­ifikatet, som EU-Kommission­en har kaldt et ’digitalt grønt certifikat’, kører aktuelt i EU's institutio­ner.

QR-kode

– Hvor der er vilje, er der vej. Men der er kun ét ønske, og det er, at vi fortsat skal have styr på corona, og vi skal sikre os mod mutationer udefra, så vi bliver ved med at have styr på situatione­n. Men vi vil selvfølgel­ig gerne åbne samfundene mere op - herunder rejser, siger statsminis­teren.

Vi er ret godt kørende i Danmark

EU-Kommission­ens forslag til et coronacert­ifikat vil fungere via en QR-kode med en digital signatur.

Certifikat­er kan udstedes via hospitaler, testcentre og sundhedsmy­ndigheder. Oplysninge­rne lagres i en database i indehavere­ns hjemland.

Oplysninge­rne verificere­s gennem en portal, der oprettes af EU-Kommission­en.

 ?? FOTO: ESTELA SILVA/REUTERS/RITZAU SCANPIX ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n var i går på besøg i Portugal.
FOTO: ESTELA SILVA/REUTERS/RITZAU SCANPIX Statsminis­ter Mette Frederikse­n var i går på besøg i Portugal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark