Ekstra Bladet

NY VEJSTRIBE SKAL ØGE SIKKERHEDE­N

-

De fleste bilister genkender måske følelsen af, at regnvejr kan gøre det svaerere at se vejstriber­ne, når de kommer kørerne på de danske motorveje.

Men det skal en nyudviklet vejstribe afhjaelpe, fortaeller Michael Larsen, der er projektled­er ved Vejdirekto­ratet.

– Den kan få en kaempe betydning. Dels fordi trafikante­rne føler sig mere trygge, når de bedre kan se striberne, og dels fordi trafikante­rne dermed placerer sig mere hensigtsma­essigt på vejbanen, siger han.

Øger risikoen

– Når trafikante­r ikke kan se striberne, har de nemlig en tendens til at laegge sig helt ud i kantlinjen, og det øger risikoen for uheld, lyder det.

I løbet af de naeste fem til otte år kommer Vejdirekto­ratet til at udlaegge den nyudvikled­e vejstribe på samtlige danske motorveje.

Indtil nu er det en teknisk detalje, der har gjort, at trafikante­r kan have haft svaert ved at se de nuvaerende sammenhaen­gende vejstriber i regnvejr.

– Når det regner, laegger der sig en slags vandfilm oven på vejstriben, der daekker for de små glasperler, der ligger i selve striben, og som har til formål at reflektere bilens lys til føreren, siger Michael Larsen.

De nye vejstriber er derimod opbygget af en masse dråbeforme­de klatter, der er anbragt forskudt af hinanden. Det har den positive konsekvens, at regn lettere driver bort fra dem.

Dermed fremtraede­r de tydeligere i bilernes skaer, konkludere­s det.

Testet ved Gørlev

Den nye stribe blev først testet på en straekning ved Gørlev i Nordvestsj­aelland. Her målte og sammenlign­ede man stribens refleksion­sevne i tørt, vådt og overskyet vejr.

Arbejdet med at udlaegge den nye vejstribe begyndte egentlig allerede i 2019. Men nu er man gået ’all in’, lyder det fra projektled­eren.

– I første omgang skal motorvejsn­ettets vejstriber udskiftes, i takt med at man også laegger ny asfalt. Sideløbend­e skal det også ske på de såkaldte hovedog landeveje rundt om i landet, siger Michael Larsen.

Ritzau

Når trafikante­r ikke kan se striberne, har de nemlig en tendens til at laegge sig helt ud i kantlinjen

 ?? ARKIVFOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN/RITZAU SCANPIX ?? Ikke alle har lige let ved at se striberne på motorvejen.
ARKIVFOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN/RITZAU SCANPIX Ikke alle har lige let ved at se striberne på motorvejen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark