Ekstra Bladet

Randrup: Vi kan tåle en mindre stigning

- MATHILDE BOESEN mabo@eb.dk

I denne uge tog det daglige coronasmit­tetal pludselig et hop op over 1000 nye smittede dagligt.

Men hvor et stigende smittetal i efteråret fik de bekymrede miner frem hos landets coronaeksp­erter, er der mindre grund til bekymring i dag.

Sådan lyder vurderinge­n fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimen­tal virologi ved Københavns Universite­t.

– De, der bliver smittet nu, bliver i mindre grad indlagt, end vi tidligere har set, siger han til Ekstra Bladet.

– Derfor kan vi godt tåle en mindre stigning i smittetall­ene.

Generelt mener han, at det er for tidligt at sige noget praecist om tendensen i den nuvaerende smitteudvi­kling, men peger på, at vi fortsat skal holde fast i den udbredte brug af coronapass­et ved eksempelvi­s barbesøg, da det giver et incitament til at lade sig teste.

– Det, at vi tester så meget, som vi gør, er en vaesentlig årsag til, at vi har undgået det store opsving i smittetall­ene, siger han.

– Ifølge Worldomete­r er vi det land, der tester mest i hele verden. Tester vi ikke for meget?

– Jeg har netop laest en vurdering fra en sundhedsøk­onom, der siger, at det er dyrt at teste, men det er endnu dyrere at have et lockdown.

– Vi skal også vaere klar over, at der er grupper i vores samfund, der ikke er beskyttede. Vi skal ned og have vaccineret til i hvert fald de 40-årige, før vi har toppen af dem, der ender på hospitalet.

Lys forude

Selvom landet så småt er ved at åbne, og der er forår i luften, mener Allan Randrup Thomsen ikke helt, at vi er ved enden af coronapand­emien.

Men problemsti­llingerne bliver anderledes fremover, vurderer han. Der kan eksempelvi­s opstå mutationer, vi slet ikke kender endnu, og så der en stor gruppe danskere under 16 år, der endnu ikke kan vaccineres.

– Men for den almindelig­e borger er vi på vej mod et mere almindelig­t samfund, det er der ikke nogen tvivl om, siger han.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Professor Allan Randrup Thomsen mener, vi skal holde fast i coronapass­et.
FOTO: JONAS OLUFSON Professor Allan Randrup Thomsen mener, vi skal holde fast i coronapass­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark