Ekstra Bladet

Boykot af Trump er bare et røgslør

NYHEDSANAL­YSE: Saet hellere fokus på det falske indhold og de uhaemmede reklamer

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Som ventet faldt verden i svime, da Facebooks såkaldte tilsynsråd – med Helle Thorning-Schmidt i spidsen – tidligere på ugen traf en ikke-afgørelse i sagen om udelukkels­en af Donald Trump.

Behaendigt blev sagen sparket tilbage til Facebook, hvor den nu kan blive syltet et halvt år mere. At sagen i virkelighe­den handler om, at det sociale netvaerk ser og så stort på overtraede­lser, når bare ’forbrydere­n’ er vigtig nok, er så en anden sag.

Trump blev nemlig først faeldet, da hans indhold ikke laengere var al balladen vaerd for Facebook.

Indtil da fik han lov til at overtraede regler, som almindelig­e brugere blot skal taenke på, før de smides ud.

Får ingen konsekvens­er

Og hvis Helles attraktive ben som en af Mark Zuckerberg­s 20 nikkedukke­r skulle vaere de mange millioner vaerd, kunne det vaere et sted at begynde.

At få ryddet seriøst op i Facebooks manglende fokus på det, der faktisk betyder noget.

Laeserne af disse spalter har de seneste uger kunne laese, hvordan tre lidt for friske ivaerksaet­tere fra Nordjyllan­d har misbrugt talrige Facebook-grupper til groft at manipulere sig til kunder på diverse boligporta­ler og en hjemmeside med kaeledyr.

Selvom Ekstra Bladet har dokumenter­et over for Facebook, at der i stor stil er brugt falske profiler og falske annoncer, er drengenes mange Facebook-grupper stadig i live.

Der er ganske vist forsvundet en håndfuld af de

Annoncører kan få lov til at ramme teenagere med reklamer for alkohol, cigaretter og gambling

falske profiler, men Facebook lukker ikke sådan lige grupper, der har givet og giver dem mange penge i reklameind­taegter fra sponsorere­de indlaeg.

Der er heller ingen haemninger, når det gaelder muligheden for, at annoncører kan få lov til at ramme teenagere med reklamer for alkohol, cigaretter og gambling.

Måtte ramme de helt unge

Det beviste organisati­onen The Tech Transparen­cy Project forleden, da de uden problemer fik godkendt en raekke reklamer med netop dette indhold til unge mellem 13 og 17 år.

Facebook kalder det ’en fejl’, men hvis Thorning og de 19 andre i Facebooks råd åbnede øjnene og tog arbejdstøj­et på, er der rigeligt med systemiske fejl, som bør rettes op i stedet for at servere Trump i en bureaukrat­isk syltekrukk­e.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Donald Trump fylder alt for meget i debatten om Facebook, mener Ekstra Bladets tech redaktør. De aegte problemer på Facebook bliver der nemlig gjort for lidt ved. Og det går ud over flertallet af brugere.
FOTO: RITZAU SCANPIX Donald Trump fylder alt for meget i debatten om Facebook, mener Ekstra Bladets tech redaktør. De aegte problemer på Facebook bliver der nemlig gjort for lidt ved. Og det går ud over flertallet af brugere.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark