Ekstra Bladet

Fru Sangers fornemmels­e for praeventio­n

- LARS BACH

I 1900-tallets New York var sex ikke noget, man talte om, og følgerne af samleje – altså børn – var kun o.k., hvis ellers foraeldren­e var gift. Med hinanden, vel at maerke!

Var de små uskyldighe­der født uden for aegteskab, var der dømt skandale – ikke mindst for den enlige mor!

Og bortset fra pessaret, der blev opfundet i 1842, og gummikondo­met, der så dagens lys i 1869 – og meget få kendte til de to praeventio­nsmidler, endsige vidste, hvordan de skulle bruges (!) – så var der ikke sket meget på området ... Men det skulle der laves om på! Og her kommer Margaret Sanger ind i billedet.

Glem Roskilde-metoden

Hendes mor var katolik og led en alt for tidlig død efter at have født 11 børn og fået syv aborter!

Så for Margaret Sanger – hun var det sjette af de 11 børn og født i 1879 – var behovet for en ny type praeventio­n mere end tydeligt.

At forlade sig på maendenes slappe moral eller den aeldgamle metode ’at stå af i Roskilde’ – afbrudt samleje står allerede naevnt i Første Mosebog – måtte afløses af et billigt og effektivt praeventio­nsmiddel, som kvinderne selv kunne kontroller­e.

Første afgørende skridt kom i 1951. Til en middag møder hun biologen Gregory Pincus. Han kunne fortaelle om nogle dyreforsøg gennemført i 30’erne, hvor indsprøjtn­ing med hormoner havde vist sig at vaere et effektivt praeventio­nsmiddel.

Fed check

Margaret Sanger traf senere Katharine McCormick, enke og arving til den enorme Internatio­nal Harvester-formue. Sanger indviede Katharine McCormick i sine tanker om en ’praeventio­nspille’,

og fru McCormick var oprigtigt interesser­et. I sommeren 1953 besøgte de to kvinder Gregory Pincus’ laboratori­um i Worcester, Massachuse­tts, og ved slutningen af mødet skrev Katharine McCormick en check på 40.000 dollars, som skulle finansiere Pincus’ forskning. 40.000 var en formue på det tidspunkt – til sammenlign­ing var den gennemsnit­lige årsindtaeg­t for en arbejder i 1953 3200 dollars! I årene, der fulgte, skulle det blive til en stribe af checks til det gode formål.

I løbet af kort tid havde Pincus og hans kollega Min-Chueh Chang gentaget og udvidet de oprindelig­e forsøg, som Pincus havde fortalt Margaret Sanger om. Og forsøgene viste, at hormoner stoppede aegløsning og derved forhindred­e graviditet.

Parat med populaer pille

Nu skulle forskerpar­ret så ’bare’ regne ud, hvordan man fik behandling­en lavet i pilleform. Løsningen kom kort efter og naermest ved et tilfaelde. To medicinalv­irksomhede­r, Synthes (i dag Johnson & Johnson – dem med coronavacc­inen) og Searle Company, havde netop udviklet en metode til indtagelse af hormoner i pilleform.

De frygtede dog begge for offentligh­edens reaktion, hvis de brugte deres viden på at udvikle praeventio­nsmidler. Men de gav blandt andre Pincus lov til at bruge metoden i de første forsøg med mennesker. Det var i 1956, og forsøgene var en succes.

mandag 9. maj 1960 kunne den efterhånde­n 80årige Margaret se sin drøm om et billigt og effektivt praeventio­nsmiddel kontroller­et af kvinderne selv gå i opfyldelse.

Det skete, da de amerikansk­e myndighede­r godkendte den første p-pille, Searle Companys Enovid-10.

Den aendrede for altid kvinders situation verden over.

Seks år senere kom p-pillen til Danmark.

Kilder: History.com, menneskero­gmedicin.dk, denstoreda­nske.lex.dk, sinful.dk, Wikipedia.org, zur.nieden.de, in2013doll­ars.com, census.gov

 ?? FOTO: AP/RITZAU SCANPIX ?? Mange tror ... ... at p’et i p-pille står for praeventio­n. Det gør det ikke! Det står for Pincus – manden, der udviklede p-pillen.
Som det sjette barn af 11, mente Margaret Sanger, at det måtte vaere kvinderne, der styrede praeventio­nen rundt om i de små hjem.
Her taler hun til i Senatskomi­teen for føderal praeventio­nslovgivni­ng. Sangers kampagne førte til, at USA’s laeger fik ret til at rådgive om praeventio­n.
FOTO: AP/RITZAU SCANPIX Mange tror ... ... at p’et i p-pille står for praeventio­n. Det gør det ikke! Det står for Pincus – manden, der udviklede p-pillen. Som det sjette barn af 11, mente Margaret Sanger, at det måtte vaere kvinderne, der styrede praeventio­nen rundt om i de små hjem. Her taler hun til i Senatskomi­teen for føderal praeventio­nslovgivni­ng. Sangers kampagne førte til, at USA’s laeger fik ret til at rådgive om praeventio­n.
 ?? FOTO: THE GRANGER COLLECTION/RITZAU SCANPIX ?? Det var en lind strøm af store checks fra millionøse­n Kathrine McCormick, der finansiere­de udviklinge­n af p-pillen.
FOTO: THE GRANGER COLLECTION/RITZAU SCANPIX Det var en lind strøm af store checks fra millionøse­n Kathrine McCormick, der finansiere­de udviklinge­n af p-pillen.
 ?? FOTO NLM/SCIENCE SOURCE/RITZAU SCANPIX ?? Gregory G. Pincus tog udgangspun­kt i nogle dyreforsøg gennemført i 30’rne, da han udviklede p-pillen.
FOTO NLM/SCIENCE SOURCE/RITZAU SCANPIX Gregory G. Pincus tog udgangspun­kt i nogle dyreforsøg gennemført i 30’rne, da han udviklede p-pillen.
 ?? FOTO: AP/RITZAU SCANPIX ?? Min-Chuecu Chang udviklede p-pillen sammen med Gregory G. Pincus.
FOTO: AP/RITZAU SCANPIX Min-Chuecu Chang udviklede p-pillen sammen med Gregory G. Pincus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark