Ekstra Bladet

HJAELP! MIN SØN LØBER PANDEN MOD DEN KOMMUNALE MUR

-

Kaere Puk

Min søn er fyldt 18 år og bor stadig hjemme. Han er for år tilbage blevet udredt på Børnepsyk. Glostrup – men er uden diagnose derfra. Jeg er alene om ham og har stort set altid vaeret det.

Han har en historik med skolevaegr­ing pga. social udelukkels­e i klassemilj­øet. Det er lykkedes ham alligevel at få en 9. og 10. klasses afgangseks­amen.

Både min søn og jeg har vaeret tilknyttet kommunens Børne- og ungecenter ad flere omgange, ligesom en kontaktvok­sen har vaeret ind over i hans yngre år.

Han har oplevet rigtig mange svigt gennem årene – begyndende med hans far – men desvaerre også fra diverse skole- og kommunalt ansatte.

Og selvom han kommer fra et trods alt ressources­taerkt hjem, er hans selvbilled­e så dårligt, at han ikke er parat til at indgå i et traditione­lt uddannelse­smiljø.

Hans sag ligger i kommunes unge-enhed, hvor han netop er tilkendt et såkaldt ’eftervaern’. Han har aldrig vaeret anbragt, men har behov for støtte til at indtage sit voksenliv. Eftervaern kommer dog helt uden ydelse. Vi har derfor vaeret på jobcentret for at søge uddannelse­shjaelp til ham. Men han blev skraemt af de mange krav, som jobcentret stillede, og han ville ikke skrive under på papirerne.

Unge-enheden vurderer fortsat, at hans underskrif­t er den eneste vej frem, og at der ikke kan lempes på kravene i den tilhørende lov – noget, som Mødrehjael­pens socialrådg­ivere ellers har givet udtryk for fandtes.

Der er tale om forskellig­e lovgivning­er, som ikke understøtt­er hinanden, og forskellig­e instanser, som ikke arbejder sammen. Jeg føler mig ikke misinforme­ret, men direkte ikke-informeret.

Min søn er myndig nu og har udgifter, som jeg ikke laengere har mulighed for at hjaelpe ham med, da jeg jo har mistet alle de bidrag og tilskud, man som enlig forsørger lykkeligvi­s modtager, så laenge ens barn er under 18 år.

Jeg føler, at vi bliver ramt hårdt – oven i alle de forudgåend­e svaere år – da min søn ikke er klar til at følge den slagne vej med ungejobs og SU og så videre og altså står helt uden midler.

Hvad er min søns rettighede­r, og hvilken hjaelp er han berettiget til?

Med venlig hilsen Tanja

Kaere Tanja

Da din søn ikke har en egentlig diagnose, kan det vaere svaert at komme over i ’den rigtige’ systemkass­e.

Hvis din søn skal have saerlig støtte/hjaelp, vil det vaere bedst for ham, at der var en laege, der kunne dokumenter­e hans psykiske udfordring­er. Ellers bliver det nok meget svaert.

Dog lader det til, at han er ’kendt’ i systemet, og at man har forsøgt at finde en alternativ løsning i form af et eftervaern – denne model er jeg ikke før stødt på

til unge, der ikke har vaeret anbragt.

Som jeg ser det, er der kun tre løsninger:

Din søn bliver diagnostis­eret 1) og kan dermed få handicapti­llaeg via SU.

Din søn kan få ’saerlig kontanthja­elp’ 2) uden uddannelse­spålaeg, men med aktivitets­tillaeg, hvor der ikke stilles krav om uddannelse, og hvor ydelsen er lidt højere, hvis han har en diagnose.

I undersøger muligheden for 3) en STU, der dog efterhånde­n bevilliges yderst sjaeldent. Under dette forløb kan din søn modtage kontanthja­elp.

Jeg ønsker dig og din søn al held og lykke

Med venlig hilsen Puk

Man har forsøgt at finde en alternativ løsning i form af et eftervaern – denne model er jeg ikke før stødt på til unge, der ikke har vaeret anbragt

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Hvis en borger har brug for saerlig støtte eller hjaelp, vil det bedste vaere, at der er en laege, der kan dokumenter­e borgerens psykiske udfordring­er, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Hvis en borger har brug for saerlig støtte eller hjaelp, vil det bedste vaere, at der er en laege, der kan dokumenter­e borgerens psykiske udfordring­er, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark