Ekstra Bladet

ROCKMAMA

FEM TING DU (MÅSKE) IKKE VIDSTE OM ...

- ALLAN LYKKE flash@eb.dk

Hun er hele Danmarks Rockmama. Sanne Salomonsen har vaeret på scenen i 50 år. Fraek, laekker og med udslået hår har hun ført sig frem med stil – og det har aldrig skortet på begejstrin­g.

I de senere år er tempoet sat noget ned. Damen bliver jo aeldre, og en alvorlig blodprop i hjernen, corona-restriktio­ner, og hvad har vi, har også sat sine begraensni­nger, men Sanne er her endnu – klar til at fyre den af, lige så snart muligheder­ne er der igen.

1 AFSLØRET MED HASH

Sanne Salomonsen er fortaler for, at hash bør vaere lovligt, og hun har ikke selv holdt sig tilbage fra at fyre en fed. Hendes mor tog hende i at ryge hash som 13-14-årig, fortaeller hun i bogen ’The Show – lidt til og meget mer’, der er skrevet af Maise Njor.

Afsløringe­n kom en dag, da hendes far fik besøg af en kollega, der arbejdede i Kriminalfo­rsorgen.

’Hvem ryger hash her?’ spurgte han, da han stod i entréen med Sannes mor.

– Lugten kom inde fra mit vaerelse, hvor jeg sad med alle mine venner, og så blev der ballade.

2 DROPPEDE AMERIKA

❘ starten af 90’erne var de store kanoner kørt i stilling til et gennembrud i Amerika. Sanne skulle vaere den nye Tina Turner. □n kontrakt magen til Janet Jacksons lå klar. Hvis hun altså var villig til at flytte til Amerika.

Det var hun så ikke. – Jeg taenkte hele tiden på, at hvis min søn skulle vokse op som amerikansk statsborge­r, kunne han risikere at blive indkaldt til militaeret som 17årig og måske vaere død som 19-årig. Jeg ville bare ikke have sådan et liv.

– Alt var ellers klart til det store ryk ... men så maerkede jeg efter i min mave. Skandinavi­en var fint nok for mig.

3 FARVEL TIL MORTEN

Mens Sanne var medlem i 80’er-topgruppen Sneakers, var hun kaereste med keyboardsp­illeren Morten Kaerså. Det fik dog en brat ende, da hun i forbindels­e med filmoptage­lser i Stockholm stødte ind i den svenske guitarist Mats Ronander. Det var gensidig kaerlighed ved første blik.

– Det var virkelig lynet, der slog ned. Så rejste jeg hjem og holdt juleaften med Morten og hans familie og sov sammen med ham. Klokken seks om morgenen vaekkede jeg ham, og så sagde jeg bare: ’Morten,

jeg går nu. Jeg kommer aldrig tilbage. Det er slut. Farvel,’ siger hun i bogen.

Tre måneder senere giftede hun sig med Ronander.

4 TOPLØS I RAPPORT

Man kan måske ikke bebrejde de kulørte blade i 70’erne og 80’erne i at have hede drømme om at kunne praesenter­e ’Lille Sanne Superstar’ uden tøj på.

Ugens Rapport var saerligt ihaerdige. De opfordrede laeserne til at skrive ind og fortaelle, hvilken kendis de helst ville se nøgen i bladet.

Det blev Sanne, men trods mange opfordring­er til at ’smide toppen’ blev det et rungende nej.

Det holdt dog ikke bladet tilbage. På paparazzi-vis fik de billeder af en topløs Sanne på vej i vandet ved Gilleleje Strand.

– Ugens Rapport sendte mig en check på 2000 kroner. Den sendte jeg tilbage og lagde sag an, har hun fortalt i Berlingske.

❘ 1985 blev bladet pålagt at betale 50.000 kroner i erstatning til sangerinde­n.

5 LAMMET AF BLODPROP

❘ 50 år har Sanne Salomonsen vaeret at finde på de danske koncertsce­ner. Plader er blevet udsendt med passende mellemrum. Hun har vaeret feteret som få og er det stadigvaek.

Men i 2006 kunne det have vaeret slut. Sanne blev ramt af en blodprop i hjernen. Det var alvorligt. Lammet i venstre side.

Kun takket vaere hurtig behandling på hospitalet genvandt hun førlighede­n, men ’fremtiden så virkelig sort ud’, erkendte hun i 2014 i Berlingske.

– Det var ikke sjovt at laere at spise med kniv og gaffel igen som 50-årig.

❘ dag lever Sanne stadig med ’en sjov fornemmels­e’ i venstre ben og taeerne. Trapper udgør også en udfordring.

 ?? FOTO: PER LANGE ??
FOTO: PER LANGE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark