Ekstra Bladet

14 RAMBO VAR VIRKELIG

Nogle gange overgår virkelighe­den fantasien. Det gaelder også Sylvester Stallones Rambofigur – her er historien om den aegte Vietnam-soldat ved navn John Rambo

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

Karakteren John Rambo, der blev udødeliggj­ort af Sylvester Stallone i den populaere filmserie, er fri fantasi.

Filmmanusk­riptet til den første film – ’First Blood’ fra 1982 – bygger på romanen af samme navn skrevet af forfattere­n David Morrell, bogen er fra 1972.

❘ bogen begår hovedperso­nen til sidst selvmord, så de efterfølge­nde fire film i ’Rambo’-serien er ikke baseret på materiale fra den oprindelig­e idémand. Til gengaeld er Sylvester Stallone selv medforfatt­er på alle fem film.

Filmserien blev en af historiens mest succesfuld­e og har indtjent mere end fem milliarder dollars. Alene den første indtjente svimlende 300 millioner dollars.

Det svenske aeble Hovedperso­nens navn, John Rambo, blev ifølge David Morrell valgt, først og fremmest fordi det havde en kraftfuld klang.

Forfattere­n faldt over navnet, da han stødte på en aeblesort med navnet Rambo.

Rambo-aeblet er opkaldt efter den svenske immigrant Peter Gunnarsson Ramberg (senere Rambo), der havde opdaget og kultiveret en saerlig slags aeblefrø i Delaware County, Pennsylvan­ia.

Rimer på Rimbaud

Ud over sammenfald­et med aeblesorte­n har Morrell fortalt, at han også valgte navnet, fordi det mindede om forfatter Arthur Rimbauds efternavn, hvilket han fandt passende, da Rimbaud har skrevet en berømt bog om en krigsfange, ’□n Årstid i Helvede’. Forfattere­n selv har aldrig selv vaeret i militaeret og har derfor ikke baseret handlingen på egne eller andres oplevelser eller karaktertr­aek.

Virkelighe­dens John Rambo faldt i kamp (...) 26. november 1969

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Rambo er et grøn-gult aeble med røde striber. AEblet kom til USA med Peter Ramberg (senere Rambo), som var blandt de første indbyggere i kolonien New Sweden i staten Delaware. Rambo-aeblet blev genindført i Sverige i begyndelse­n af 00'erne på initiativ af formanden for den svenske kolonifore­ning i USA, Herbert Rambo.
FOTO: CASPER DALHOFF Rambo er et grøn-gult aeble med røde striber. AEblet kom til USA med Peter Ramberg (senere Rambo), som var blandt de første indbyggere i kolonien New Sweden i staten Delaware. Rambo-aeblet blev genindført i Sverige i begyndelse­n af 00'erne på initiativ af formanden for den svenske kolonifore­ning i USA, Herbert Rambo.
 ?? Arthur J. Rambos gravsten i Libby, Montana. PRIVATFOTO ??
Arthur J. Rambos gravsten i Libby, Montana. PRIVATFOTO
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark