Ekstra Bladet

CIRKUS RWANDA

-

UGENS FORESTILLI­NG

i regeringen­s omrejsende Cirkus Rwanda faldt unaegtelig ud til den kiksede side: Linedanser­ne drattede ned, cirkusdire­ktør Mattias Tesfaye gemte sig for publikum, og det er umuligt at regne ud, hvad formålet med showet overhovede­t er.

HVORFOR ER DET

lige, at Danmark skriver under på asyl-aftaler med et udemokrati­sk land 6700 kilometer vaek, hvor der endda er dokumenter­et overgreb på flygtninge?

Vi ved det ikke. Men måske var Cirkus Rwandas forestilli­ng alligevel ikke så tosset endda for regeringen.

MENS PUBLIKUM sad og kiggede på de gakkede indslag i manegen, skete der noget vigtigt uden for projektørl­yset: Regeringen­s store slagnummer i valgkampen, en såkaldt ’retfaerdig og realistisk’ asylpoliti­k, har nemlig vist sig ikke at holde til mødet med de barske realiteter.

REGERINGEN LOVEDE før valget helt at fjerne muligheden for at søge asyl i Danmark ved at troppe op ved graensen. Asylsøgere skulle fremover – alle som én – sendes direkte til et modtagecen­ter i et demokratis­k land uden for □U, forsikrede Mette

Frederikse­n. Det løfte kan regeringen ikke holde, erkendte Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører, Rasmus Stoklund, i □kstra Bladet torsdag.

Baggrunden er et lille notat fra Tesfayes ministeriu­m. Det påpeger, at flere grupper af asylsøgere ikke vil kunne sendes videre fra Danmark til modtagecen­tre i f.eks. Rwanda. Konvention­erne tillader det ikke.

DET GAELDER eksempelvi­s asylsøgere, der har naer familie i Danmark, som er alvorligt syge eller som vil blive forfulgt i det land, de sendes til.

Samtidig går det traegt med de øvrige hjørnesten i Socialdemo­kratiets store asyl-plan.

For Mette Frederikse­n lovede også at indføre et loft over, hvor mange ikke-vestlige udlaending­e, der kan komme til Danmark. Loftet skulle aftales med kommunerne, lød det. Loftet findes stadig ikke.

DESUDEN SKULLE

man lave en aftale med FN om at huse folk, der fik tildelt asyl i de endnu ikke eksisteren­de danske modtagecen­tre uden for □U. □n sådan aftale er ikke praesenter­et.

Asyl-løfterne var – sammen med løftet om tidligere pension til ’Arne’ – det, der rev taenderne ud af munden på isaer Dansk Folkeparti, og som sikrede Mette Frederikse­n valgsejren. Løfterne forvitrer og samler støv, mens Cirkus Rwandas artister ruller rundt i savsmulden.

Det løfte kan regeringen ikke holde, erkendte Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører

 ?? FOTO: MARTIN LEHMANN/RITZAU SCANPIX ?? Det går traegt med regeringen­s store asyl-plan.
FOTO: MARTIN LEHMANN/RITZAU SCANPIX Det går traegt med regeringen­s store asyl-plan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark