Ekstra Bladet

Historisk kursskifte

- Hans Engell

HVAD ER DER GALT med et danskstyre­t asylcenter i Rwanda?

Jeg fatter ikke alt det bøvl omkring integratio­nsminister Mathias Tesfayes forhandlin­ger om et dansk projekt i Afrika. Er det en nyhed?

Nej. Allerede for tre år siden praesenter­ede S et udlaending­eudspil, som på helt afgørende punkter brød med 40 års dansk udlaending­epolitik.

Slut med at menneskesm­uglere og slap graensekon­trol skulle afgøre vores indrejsesi­tuation. Slut med afviste asylanter i indrejsece­ntre i Danmark, som hverken vil rejse hjem eller kan godkendes som flygtninge.

DANMARK SKAL naturligvi­s hjaelpe flygtninge, virkelige flygtninge, men ikke en verden af folk, der bare ønsker et bedre liv. Selve den erkendelse har haft meget svaert ved at traenge ind i dansk politik. Det er få år siden, politikere mente, vi kunne tage imod en hel verden af fattige.

I S-udspillet i 2018 indgik placering af danske asylcentre i udlandet. Asylsøgere, der kommer til Danmark, har efter FN’s talrige konvention­er krav på at blive behandlet, men ikke nødvendigv­is i Danmark. Behandling­en kan sagtens ske i udlandet med danske sagsbehand­lere.

S pegede ikke på bestemte lande. Men pilen pegede på muligheder som Marokko, måske Tyrkiet før Erdogan gik amok, og enkelte afrikanske lande.

Mette Frederikse­n begik en fodfejl, da hun ved et pressemøde fastslog, det skulle vaere i et ’demokratis­k’ land. Dem er der ikke mange af udenfor Europa. Det stod heller ikke i S-udspillet. ’Det, Mette mente, var’ lande, hvor der er rimelig styr på tingene, rimelig demokratis­ke og ikke ekstreme diktaturst­ater. Lande, som Danmark har god kontakt til. Og det gaelder bl.a. Rwanda.

NU ER SANDHEDENS time kommet, og sandelig om vi ikke har fået en minister, der omsaetter sine valgudspil til konkret politik.

Tidspunkte­t er velvalgt. Lige i øjeblikket er indrejseta­llet af spontane asylsøgere lavt. Det tager trykket af. Men kan hurtigt aendre sig. For i Danmark er det jo hverken regeringen, Folketinge­t, de radikale eller Bedstefora­eldre for Asyl, der styrer indrejseta­llene. Det gør kyniske menneskesm­uglere, mafiosoer og krigsherre­r. Danmark er offer for andres kyniske spekulatio­n i menneskeha­ndel, og så laenge butikken fungerer, milliarder­ne på menneskesm­ugling triller ind, kommer asylsøgern­e. Det er den trafik, der skal stoppes. Og når EU regeres af bovlamme snakkemask­iner, vaelger den danske regering af køre solo.

NÅR FØRST EN INDSMUGLET asylsøger er over den danske graense, haenger Danmark

på en langvarig, besvaerlig og ofte umulig asylbehand­ling, som kan slutte med, at afviste befinder sig i evighedsma­skinen på Kaershoved­gård, fordi de ikke ønsker frivilligt at forlade landet, og deres egne hjemlande ikke vil have dem tilbage. De afviste vil bare have genoptaget deres sag.

Det, regeringen nu prøver, er en anden proces. Kører asylproced­uren ikke i Danmark, men i Rwanda, kan det taenkes, at menneskesm­uglerne får svaerere ved at presse penge ud af folk, der forgaeves tror, de har en fremtid i Europa, men pludselig skal skabe sig et nyt liv i Kigali, der ligger 10.560 kilometer fra København.

Selvfølgel­ig møder regeringen­s udspil kritik. Sjovt nok også fra borgerlige politikere og aviser, der i årevis har råbt og skreget på en mere konsekvent asylbehand­ling.

Og så er der det fine udland. Taenk hvor forfaerdel­igt, hvis eliten af diplomater i Washington, Bruxelles eller FN bliver sure på os. Eller hvis de overbetalt­e mandariner i EUsystemer­ne tager sig til naesen. Lad dem fare.

DET UDSPIL, integratio­nsminister Mathias Tesfaye nu forbereder med et modtagecen­ter i Rwanda eller et andet afrikansk land, udgør et historisk kursskifte.

Et opgør med 40 års politik. Et udspil, der vil kraeve en helt anden samordning af udenrigspo­litik, bistandspo­litik og flygtninge­politik end nogen anden tidligere regering har praesteret. Alle har givet op eller løbet panden mod en mur. Forestil sig, at Tesfaye skulle have forhandlet dette udspil med de radikale.

Kan projektet overhovede­t realiseres? Det må vi se. Der forestår uendelig kritik, bøvl og problemati­sering undervejs. Universite­terne er leveringsd­ygtige i bataljoner af ledige ph.D’ere der kan fortaelle, hvor forfaerdel­igt, det hele er.

Afgørende bliver, om regeringen kan samle et flertal. Om projektet i Rwanda haenger sammen. Om man kan opbygge en dansk administra­tion på afrikansk grund. Om logistikke­n haenger sammen. Juraen.

Der kan opdyrkes 5.000 forskellig­e problemer. Det er ingen kunst. Den besvaerlig­e del er, at få undersøgt til bunds om en sådan omlaegning af dansk asylpoliti­k er mulig. Lykkes det for Tesfaye, vil jeg vaedde ret meget på, resten af EU vil følge nøje med.

’ Danmark kan ikke hjaelpe en verden af folk, der bare ønsker et bedre liv’

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Sandelig om vi ikke har fået en minister, der omsaetter sine valgudspil til konkret politik, skriver Hans Engell.
FOTO: JENS DRESLING Sandelig om vi ikke har fået en minister, der omsaetter sine valgudspil til konkret politik, skriver Hans Engell.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark