Ekstra Bladet

HEMMELIGT SMS-SYSTEM AFSLØREDE MAKABER VIRKELIGHE­D

TORTUR, KIDNAPNING­ER OG MORD: Kaempe hemmelighe­dskraemmer­i under efterforsk­ningen af krypteret netvaerk

- CARSTEN NORTON SUNE FISCHER CAMILLA MARIE NIELSEN cno@eb.dk; fish@eb.dk: cama@eb.dk

Der var billeder af tortur, kidnapning­er og likviderin­ger. Det var billeder af enorme pengebeløb tastet ind på regnemaski­ner.

Kort sagt var det et ufiltreret blik ind i den organisere­de kriminalit­ets dunkle virkelighe­d, da et internatio­nalt politisama­rbejde i december skaffede sig adgang til det krypterede kommunikat­ionssystem Sky ECC.

– Det var vaerre, end vi troede, fortaeller en efterforsk­er på sagen til det hollandske medie DeMorgen, der som et af flere medier har interviewe­t efterforsk­eren, der af sikkerheds­maessige årsager kun omtales som ’M’.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at afdaekning­en af Skye-netvaerket også traekker tråde til Danmark.

– Der foregår i øjeblikket et omfattende arbejde på europaeisk plan for at opklare en raekke sager vedrørende organisere­t kriminalit­et, har Henrik Sønderby, politiinsp­ektør ved Nationalt Efterforsk­ningscente­r (NEC), sagt til Ekstra Bladet.

Knaekkede systemet

– Der er tale om kriminalit­et, hvor gerningsma­endene i vidt omfang har forsøgt at skjule deres kommunikat­ion med krypterede vaerktøjer. Også dansk politi indgår i arbejdet, men vi kan for nuvaerende ikke give yderligere detaljer om vores involverin­g, uddybede han.

M er ansat ved afdelingen for it-kriminalit­et ved det belgiske politi, og han har spillet en central rolle i arbejdet på at knaekke Sky ECC-systemet.

Flere medier beskriver, hvordan efterforsk­ningen begyndte i 2018, fordi man var blevet opmaerksom på, at brugen af såkaldte kryptotele­foner var stigende blandt kriminelle.

Der var isaer tale om Sky ECC-telefoner, og derfor satte man sig for at knaekke systemet.

Det tog godt to år, og derefter kunne man laese med, når de kriminelle kommuniker­ede på et system, som de stolede på, at myndighede­rne ikke kunne laese med på.

Spektakula­er sag

Flere medier omtaler efterforsk­eren M som manden, der gjorde det muligt at få hul på Sky ECC i sagen, der er spektakula­er. Aldrig før har myndighede­r haft mulighed for på den måde at kigge de kriminelle over skulderen.

Det var vaerre, end vi troede

Og her er der ikke tale om små fisk, men rigtig tunge spillere i graenseove­rskridende kriminalit­et, der blandt andet inkluderer narkokarte­ller i Syd– og Mellemamer­ika og deres samarbejds­partnere andre steder i verden – blandt andet i Europa.

 ?? PRIVATFOTO ?? Thomas Herdman (sort/hvid-foto) og Jean-Francois Eap er maendene bag Sky ECC. De er nu eftersøgt af det amerikansk­e politi.
PRIVATFOTO Thomas Herdman (sort/hvid-foto) og Jean-Francois Eap er maendene bag Sky ECC. De er nu eftersøgt af det amerikansk­e politi.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark