Ekstra Bladet

Opinionen Glemte kvinder

- Ritt Bjerregaar­d Forhenvaer­ende socialdemo­kratisk minister og overborgme­ster i København, Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

METOO-BØLGEN BLEV opgøret med en kultur, hvor alt for mange maend har ment, at de kunne bruge deres magt overfor isaer yngre kvinder. Det er mest de seksuelle overgreb, der nu er blevet trukket frem. Opgøret har vaeret tiltraengt og skal selvsagt fortsaette. Kulturen skal aendres.

MeToo var først noget, der foregik i USA, og her i landet kunne vi nøjes med at ryste på hovedet og sige: Taenk engang, at det var muligt! Men Sofie Linde fik sat fokus på, at der var grelle eksempler også hos os selv.

Det fik sit eget forløb og er ikke overstået.

MEN LYSET blev også kastet på skaevheden i kulturen i forhold til maend og kvinder, der havde gjort en betydnings­fuld indsat for landet. Det var nemt at få øje på maendene. Vi laerte om dem i skolerne, og det var indlysende, at Ørsted, Niels Bohr og andre maend havde gjort en betydnings­fuld indsats, der var vaerd at huske.

Men Marie Hammer var der ingen af os, der havde hørt om, før Eva Tind skrev bogen om hende, og hvad blev der egentlig af etnologen Henny Harald Hansen eller filologen Lis Jacobsen?

TILBAGE I 2004 satte kulturmini­ster Ulla Tørnaes fra Venstre arbejdet i gang med at få etableret en kanon. Regeringen ville gerne styrke danskfaget i skolerne og var forarget over så lidt, eleverne vidste om de litteraere skatte, udviklinge­n gemte på. De opfandt litteratur­kanonen og fik det sat i gang, så vi i dag har en kanon for danske forfattere, der skal laeses i skolen.

FORHÅBENTL­IG UDEN nogen saerlig omtanke kom den kun til at indeholde maend med en enkelt kvindeundt­agelse, Karen Blixen, og folkeviser­ne. Flere kvinder var der ikke, der kunne få plads i det obligatori­ske stof. De var ikke betydnings­fulde nok. Og det betyder, at dem behøver skolebørne­ne ikke at høre om.

Til min store overraskel­se har jeg laest, at undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil afviser et ønske fra Dansklaere­rforeninge­n om at se på kanonen for gymnasiet igen – og gøre den mere nutidig også for kvinderne.

Ministeren mener ikke, at den bør aendres. Hun er tilfreds med den kanon, der er.

Flere kvinder var der ikke, der kunne få plads i det obligatori­ske stof. De var ikke betydnings­fulde nok

DET ER JEG bestemt ikke, og derfor var jeg også glad for at modtage en opfordring til at skrive under på et krav om at få lavet den gaeldende kanon om. Forhåbentl­ig er det nok bare at understreg­e, at hverken Tove Ditlevsen eller Inger Christense­n blev der plads til. Det bør der vaere – samtidig med at det undersøges, om der er andre, der skal med.

Og ja, det betyder, at der så er betydnings­fulde mandlige forfattere, der må ud, hvis kanonen skal holdes på det samme antal.

Det er rimeligt nok og bør ske.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) mener ikke, at der skal laves om på den kanon, der gaelder for gymnasiet.
FOTO: ANTHON UNGER Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) mener ikke, at der skal laves om på den kanon, der gaelder for gymnasiet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark