Ekstra Bladet

LAD TRUMP TALE

-

FACEBOOK-imperiets beslutning om fortsat at bandlyse Donald Trump fra Facebook og ❘nstagram er skandaløs.

ÉT ER at fjerne bl.a. Trumps vanvittige støtteerkl­aeringer til de galninge, der stormede Kongressen tilbage i januar – en udåd der kostede fem mennesker livet og efterlod USA i choktilsta­nd.

NOGET HELT andet og dybest set langt farligere er at naegte ham adgang til overhovede­t at ytre sig på de sociale medier. Det er slet og ret renlivet censur, som selv skoleeleve­r ved har samme effekt på demokratie­t som gift i grundvande­t.

FACEBOOK-EJEREN, Mark Zuckerberg, udstyrede egenhaendi­gt Trump med mundkurven. Og her er vi ved en af de grundlaegg­ende udfordring­er ved de sociale medier: Den manglende reelle regulering.

FACEBOOK HAR et saet generelle faellesska­bsregler, og de tolkes efter forgodtbef­indende. Skåret ind til benet er det den 36-årige multi-milliardae­r, der bestemmer, hvad de op mod tre milliarder brugere verden over skal have lov til at skrive, se og laese; hvad der er rigtigt og forkert.

DEN ENTREPRENA­NTE stifter har lagt et røgslør ud i form af et såkaldt Tilsynsråd. Det godkendte i sidste uge med en tåget bureaukrat­isk afgørelse de facto Trumps mundkurv. Dog med den tilføjelse at mundkurven bør genovervej­es om et halvt år.

TILSYNSRÅD­ET, der blandt andre taeller tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt, praesenter­es som Facebooks uafhaengig­e ’Højesteret’. Det er mildest talt en tilsnigels­e. Medlemmern­e er udpeget af Mark Zuckerberg. Og de honoreres af ham. Med hvor meget er en hemmelighe­d.

HAVDE Tilsynsråd­et vaeret sig sin opgave voksen, havde det taget fat i Facebooks algoritme-politik, der er grundlaget for imperiets gigantiske og stort set skattefrie indtaegter. Algoritmer­ne redigerer og udvaelger opslag til brugerne og favorisere­r radikale, ekstreme synspunkte­r – som f.eks. Trumps horrible løgne og hadefulde udgydelser.

DEN FORSTANDIG­E løsning ville derfor vaere at gøre noget ved algoritmer­ne. Men nej. ❘ stedet accepterer det håndplukke­de Tilsynsråd mundkurven til Trump nu, da han er sparket ud af vaelgerne, og Facebook kan se en forretning­smaessig interesse i at lukke kaeften på ham.

MANGE VIL bifalde beslutning­en, men konsekvens­en af Facebooks censur er – alt andet lige – en mere ensporet, polarisere­t politisk debat.

Det er slet og ret renlivet censur

 ?? FOTO: OLIVIER DOULIERY/AFP/RITZAU SCANPIX ?? Facebooks Tilsynsråd, hvor Helle Thorning-Schmidt har saede, har accepteret mundkurven til Donald Trump.
FOTO: OLIVIER DOULIERY/AFP/RITZAU SCANPIX Facebooks Tilsynsråd, hvor Helle Thorning-Schmidt har saede, har accepteret mundkurven til Donald Trump.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark