Ekstra Bladet

TERRORSAG I FAENGSEL SMULDRER

Både byret og landsret finder beviser for spinkle

- JAN SØGAARD LINETTE JESPERSEN js@eb.dk linette@eb.dk

En terrorakti­on i Nyborg Faengsel er tilsynelad­ende blevet afvaerget af PET, og fire fanger sigtes for at stå bag forsøget på at tage tre ansatte som gidsler.

Men beviserne mod fangerne er så svage, at både byretten og landsrette­n har afvist at varetaegts­faengsle dem på mistanke om terrorfors­øg.

De naegter sig skyldige. 1. juli blev fire indsatte på 34, 29, 30 og 25 år fremstille­t i et lukket grundlovsf­orhør ved Retten i Svendborg, hvor de blev sigtet for forsøg på terrorisme efter straffelov­ens § 114.

Men retten afviste at varetaegts­faengsle de fire indsatte. Kendelsen blev kaeret af anklagemyn­digheden, og stadfaeste­t i Østre

Landsret onsdag. De fortsaette­r derfor blot med at afsone deres domme.

Flyttet til andre faengsler

De er dog nu ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r flyttet til andre faengsler.

Det fremgår af en kendelse fra Retten i Svendborg, der er afsagt for åbne døre. At grundlovsf­orhøret skulle finde sted for lukkede døre, skyldes hensyn til et vidnes sikkerhed og til efterforsk­ningen i sagen.

Den 34-årige mistaenkte er syrer og dømt IS-terrorist, der afsoner 12 års faengsel i Nyborg Faengsel for forsøg på terror. I 2016 planlagde han sammen med en 21-årig syrer at draebe tilfaeldig­e mennesker i København med køkkenkniv­e og en eller flere bomber.

Den 30-årige mistaenkte er iraker og afsoner en dom for drabsforsø­g på en kvinde.

Ekstra Bladet erfarer fra kilder med kendskab til sagen, at der i forbindels­e med PET’s aktion i faengslet i sidste uge er fundet flere knive.

Det ene våben skal vaere et slags hjemmelave­t svaerd. Dette er dog ikke bekraeftet af officielle kilder.

Centralt vidne

Samme kilder fortaeller, at den formodede terrorakti­on blev afvaerget, fordi et vidne fortalte PET om de angivelige terrorplan­er.

Som det fremgår af den åbne del af kendelsen fra Retten i Svendborg, er der tale om et vidne, hvis sikkerhed kan bringes i fare, hvis vidnets forklaring kommer frem i et offentligt retsmøde.

Tre navngivne ansatte i faengslet skulle, ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r, have vaeret taget som gidsler i et kondirum i faengslet.

Politiet ønsker fortsat ikke at kommentere sagen, nu hvor mistanken mod de fire fanger er smuldret. Heller ikke Faengselsf­orbundet ønsker at udtale sig om sagen.

– Vi er ikke klar til at sige noget om sagen endnu.Vi skal først vaere helt sikre på, hvor politiet står i efterforsk­ningen, siger forbundsfo­rmand Bo Yde Sørensen.

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? En dømt terrorist, der afsoner 12 år i Nyborg Faengsel, er blandt de sigtede, der ifølge sigtelsen ville tage gidsler i faengslet som led i en terrorakti­on bag murene.
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN En dømt terrorist, der afsoner 12 år i Nyborg Faengsel, er blandt de sigtede, der ifølge sigtelsen ville tage gidsler i faengslet som led i en terrorakti­on bag murene.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark