Ekstra Bladet

RIGMAND VIDEOOVERV­ÅGER STRAND SÅDAN ER LOVEN

NABOER I OPRØR: Det vaekker bekymring, at advokaten Jan Leth Christense­n fra sin grund kan videooverv­åge beboerne og deres børn

- ANDERS OLSEN EMIL RÜTZOU Alo@eb.dk; er@eb.dk

En sort jernpael med påmonteret overvågnin­gskamera og højtaleran­laeg holder skarpt øje med et lille strandarea­l ud til Øresund, som familier i årtier har haft glaede af.

Paelen med højtaleren, der peger ud mod stranden og vandet, gøres selskab af et skilt, der reklamerer med offentligg­ørelse af billeder af dem, der måtte gøre sig skyldige i at opholde sig på stranden.

Ejeren, den omdiskuter­ede advokat Jan Leth Christense­n, har taget det ekstra skridt for at forhindre, at naboer og andre strandgaen­gere tager ophold eller bader fra den del af stranden, han siden købet af grunden i 2016 har gjort krav på.

Specielt videooverv­ågningen har gjort beboerne i området bekymrede, og det har ført til en politianme­ldelse af advokaten.

Bekymret over måden

Selvom han rent juridisk har krav på strandarea­let ud fra sin grund, er flere naboer bekymrede over hans måde at håndhaeve retten til stranden på.

– Ifølge Gentofte Kommune er det hans private grund, og det må man respektere. Men så har han opsat det her groteske arrangemen­t med videooverv­ågning og en højtaler, så han kan råbe dem op, han vurderer tager ophold på hans strandstyk­ke, siger Marianne Victor Hansen, som er beboer i området.

– Det er jo sindssygt ubehagelig­t at taenke på, at vi, vores børn og børnebørn bliver videooverv­åget med eller uden badetøj på, når vi passerer hans strandstyk­ke. Det er jo en moderne begraensni­ng af vores allesammen­s ret til at passere langs de danske kyster, siger hun.

Marianne Victor Hansen, som i mange år har boet på Sigridsvej, er yderligere bekymret over det skilt, der truer med offentligg­ørelse af overvågnin­gsbilleder­ne, hvis man gør ophold på stranden.

– Jan Leth har tidligere udtalt til Sjaellands­ke Nyheder, at han med ’offentligg­ørelse’ mener, at han vil sende billederne til de rette myndighede­r, så de kan identifice­re personerne – og altså ikke smide billederne på Facebook. Hvad taenker du om det?

– Det er da selvfølgel­ig lidt beroligend­e, men jeg

Jeg synes, videooverv­ågningen er yderst ubehagelig, i forhold til at vores børn bader dernede

synes stadig ikke, det er o.k. at overvåge hverken børn eller voksne, der går på stranden, siger Marianne Victor Hansen.

Pil Hammerich, der ligeledes bor på vejen, fik på egen krop at føle, hvordan advokaten vil gøre alt for at holde offentligh­eden vaek fra sin grund.

Konfrontat­ion

– Jeg sad på et tidspunkt på hans stykke af stranden og ventede på min datter, der var ude at bade. Da vi er på vej tilbage, kommer han ud fra sin grund og konfronter­er os på en ikke så behagelig måde og siger, at han ikke vil have, vi er der. Der er mange måder at sige tingene på, men denne var ikke så paen, siger Pil Hammerich og tilføjer:

– Jeg synes, videooverv­ågningen er yderst ubehagelig, i forhold til at vores børn bader dernede. Hvad nu hvis de bader uden tøj? Har han så nogen videoer liggende?

Der er mange måder at sige tingene på, men denne var ikke så paen

Jan Leth Christense­n har tidligere slået fast, at der er tale om en slags videooverv­ågning, hvor han kan tage et screenshot, hvis han finder det nødvendigt.

Har ret til stranden

I en mail til Ekstra Bladet skriver Gentofte Kommune, at Leth har fuld ret til at saette skiltet op.

’Den strand, der dannes ved daglig vande ud for Sigridsvej 25, ejes af Sigridsvej 25, og da der er mindre end 50 meter fra boligen til stranden, er det ifølge Naturbesky­ttelseslov­en ikke tilladt at bade fra eller opholde sig på stranden. Derfor er teksten på skiltet korrekt. (...)

Stranden ud for vejarealet på Sigridsvej er ejet af Gentofte Kommune, og der er adgang for alle.

Gentofte Kommune henviser til Nordsjaell­ands Politi vedrørende spørgsmåle­t om videooverv­ågning og postulatet om offentligg­ørelse. Politiet bekraefter over for Sjaellands­ke Nyheder, at de har modtaget en anmeldelse, og at de nu skal efterforsk­e sagen. Derfor har de ikke yderligere kommentare­r.

Ekstra Bladet har spurgt Jan Leth Christense­n, hvorfor han føler, at det er nødvendigt at overvåge sine naboer. På en sms svarer han, at han ikke skylder en forklaring til nogen.

Skylder ikke nogen noget

’Jeg skylder hverken dig eller andre en forklaring på, hvorfor jeg fuldt lovligt tvovervåge­r min egen ejendom (og kun min egen ejendom), men videooverv­ågning skal på grund af naturbesky­ttelseslov­ens faerdselsr­et på en lille del af min ejendom – for at vaere lovlig – oplyses ved skiltning. Det ville således vaere ulovligt ikke at skilte dermed,’ skriver advokaten i en sms til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Mit, mit, mit
Det volder ejeren af dette hus, Jan Leth, store problemer, at der kun er 50 meter til stranden. Den korte afstand gør nemlig stranden privat, hvorfor Leth nu ser sig nødsaget til at holde folk vaek fra SIN strand – i stedet for bare at nyde det dejlige hus i vandkanten. Det er Bjarke Ingels Group, der har tegnet huset.
FOTO: ANTHON UNGER Mit, mit, mit Det volder ejeren af dette hus, Jan Leth, store problemer, at der kun er 50 meter til stranden. Den korte afstand gør nemlig stranden privat, hvorfor Leth nu ser sig nødsaget til at holde folk vaek fra SIN strand – i stedet for bare at nyde det dejlige hus i vandkanten. Det er Bjarke Ingels Group, der har tegnet huset.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Her ses kameraet og højtaleren.
FOTO: ANTHON UNGER Her ses kameraet og højtaleren.
 ?? FOTO: ASGER LADEFOGED ?? Flere naboer er bekymrede over Jan Leth Christense­ns overvågnin­g.
FOTO: ASGER LADEFOGED Flere naboer er bekymrede over Jan Leth Christense­ns overvågnin­g.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? ’Det forbeholde­s at offentligg­øre foto af personer mhp. identifika­tion,’ står der på skiltet. Blandt andet denne saetning vaekker bekymring hos beboerne i området.
FOTO: ANTHON UNGER ’Det forbeholde­s at offentligg­øre foto af personer mhp. identifika­tion,’ står der på skiltet. Blandt andet denne saetning vaekker bekymring hos beboerne i området.
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Marianne er en af de naboer, der er bekymrede over advokatens videooverv­ågning.
PRIVATFOTO Marianne er en af de naboer, der er bekymrede over advokatens videooverv­ågning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark