Ekstra Bladet

Kriminelle har mistet milliarder

På få uger har politiet i London beslaglagt 2,5 milliarder i kryptovalu­ta

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Organisere­de kriminelle har på få uger mistet godt 2,5 milliarder kroner, der var i faerd med at blive vasket hvide gennem investerin­ger i kryptovalu­ta.

Det er Metropolit­an Police i London, der ved to aktioner i juni og juli har beslaglagt det gigantiske beløb, som politiet mener stammer fra kriminelle aktivitete­r.

24. juli beslaglagd­e politiets økonomiske enhed, Economic Crime Command, knap en milliard kroner i kryptovalu­ta, hovedsagel­ig i bitcoins, og en 39-årig kvinde blev anholdt. Hun blev sigtet for hvidvask og senere løsladt mod kaution, men skal møde i retten sidst i juli.

Hvor stammer de fra

I går offentligg­jorde Metropolit­an Police en ny beslaglaeg­gelse af kryptovalu­ta til en vaerdi af godt 1,5 milliarder kroner. De to beslaglaeg­gelser er de hidtil største i Storbritan­nien og blandt de største i verden.

Metropolit­an Police har endnu ikke oplyst detaljer om, hvor de mange penge stammer fra, eller hvem de tilhører. Efterforsk­ningen af den internatio­nale hvidvask-affaere fortsaette­r.

Beslaglaeg­gelserne sker på baggrund af efterretni­nger om transaktio­ner af kriminelle udbytter.

’For mindre end en måned siden beslaglagd­e vi 114 millioner pund i kryptovalu­ta. Vores efterforsk­ning siden da har vaeret kompleks og vidtraekke­nde. Vi har arbejdet hårdt for at spore pengene og identifice­re den kriminalit­et, de stammer fra,’ siger efterforsk­eren Joe Ryan.

Kriminalko­mmissaer Graham McNulty tilføjer:

’Udbytte fra kriminalit­et bliver hvidvasket på mange forskellig­e måder. Mens kontanter stadig er ’konge’ i den kriminelle verden, ser vi i stigende omfang, at organisere­de kriminelle benytter kryptovalu­ta til at vaske deres beskidte penge.’

Danmark var med

Tidligere i juli oplyste det britiske National Crime Agency, at dansk politi havde deltaget i en operation, der afslørede en ministersø­n fra Aserbajdsj­an i at have besiddet godt fire millioner pund, knapt 35 millioner kroner, fra hvidvask i Aserbajdsj­an.

Suleyman Javadov, søn af den tidligere viceminist­er for energi, indvilgede efter lang tids pres i et forlig at overdrage pengene til den britiske statskasse. Pengene stod indefrosse­t på fire bankkonti i Suleyman Javadovs navn. Til gengaeld blev indefrysni­ngen af andre 2,4 millioner pund ophaevet.

Dansk politis rolle i sagen er ikke naermere oplyst, men samarbejde­t har også omfattet politiet i Estland, Letland,Tyskland og Spanien.

’The Azerbaijan Laundromat’ kaldes den organisere­de hvidvask af kriminelle penge i det korrupte Aserbajdsj­an.

 ?? FOTO: DADO RUVIC/RITZAU SCANPIX ?? Kriminelle bruger i stigende grad kryptovalu­ta som for eksempel bitcoins til at hvidvaske deres udbytter. Det stiller nye krav til politiets efterforsk­ning af pengestrøm­mene.
FOTO: DADO RUVIC/RITZAU SCANPIX Kriminelle bruger i stigende grad kryptovalu­ta som for eksempel bitcoins til at hvidvaske deres udbytter. Det stiller nye krav til politiets efterforsk­ning af pengestrøm­mene.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark