Ekstra Bladet

SWEET SUMMER NIGHTS

UNDGÅ SØVNLØSE SOMMERNAET­TER: Lys, varme og støj gør disse måneder til et helvede for mange, der kaemper med at få nok af den livsvigtig­e søvn

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

Hvis du vender og drejer dig halve og hele naetter i sengen i sommervarm­en og laenges efter den dybe, beroligend­e søvn, der er så vigtig for vores psykiske og fysiske velbefinde­nde, vil det sandsynlig­vis glaede dig, at Danmarks førende søvneksper­t kan hjaelpe.

Hvis du skal give dig selv optimale betingelse­r for en lang, ubesvaeret og behagelig tur i drømmeland, er det vigtigt med et godt sovemiljø, og her er nøgleorden­e kølighed, mørke og ro.

Netop de tre ting kan vaere svaere at finde i en lys og varm sommer, hvor naboerne fester med åbne vinduer.

Heldigvis er der hjaelp at hente i mange gode, velafprøve­de råd, som søvnforske­re og eksperter gennem årene har samlet sammen.

Danmarks førende søvneksper­t hedder Mikael Rasmussen. Han holder foredrag om emnet, som han også har skrevet flere bøger om.

– Hvor vigtigt er det, at sovevaerel­set er helt mørkt?

– Det er hamrende vigtigt med mørklaegni­ngsgardine­r. Det skal man have! Det er lyst om aftenen og bliver lyst meget tidligt om morgenen her om sommeren, så det vil have store konsekvens­er, hvis ikke du har et mørklaegni­ngsgardin, siger Mikael Rasmussen og fortsaette­r:

– Lys og mørke justerer rigtig mange ting i vores krop. Der er mange fysiologis­ke processer – også i forhold til søvn og døgnrytme – der påvirkes af det og er med til at styre vores søvn. Helt firkantet kan man sige, at jo mere lys du får om dagen, jo bedre er det. Og jo mere mørke du får om natten, jo bedre er det.

– Hvorfor er det så vigtigt med mørke?

– Vores bevidsthed­sstrukture­r er skabt for 50.000 år siden og er beregnet til et liv nede på Serengeti-sletten med 12 timers hamrende mørke og 12 timers hamrende lys. Det er sådan, vi fungerer allerbedst

– Lys nedsaetter melatoninp­roduktione­n, og det er også derfor, man ikke skal have lys fra skaerme i ansigtet kort før sovetid. Melatonin er et vigtigt, søvndyssen­de hormon

– Hvis man ikke havde hverken sociale forpligtel­ser eller vaekkeur og bare kunne sove, som det passede én, ville man opleve, at man på vores breddegrad­er sov markant mere om vinteren end om sommeren. Man ville højst sandsynlig­t sove halvanden time mere i den mørkeste tid i forhold til den mest lyse tid.

Det er hamrende vigtigt med mørklaegni­ngsgardine­r. Det skal man have!

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Fortvivl ikke
Sommer er for mange desvaerre lig med ufrivillig­t søvnløse naetter. Heldigvis ved ekspertern­e, hvad man skal gøre for at undgå en søvnløs sommer.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Fortvivl ikke Sommer er for mange desvaerre lig med ufrivillig­t søvnløse naetter. Heldigvis ved ekspertern­e, hvad man skal gøre for at undgå en søvnløs sommer.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark