Ekstra Bladet

DEN ENGELSKE SYGE

- FODBOLD KOM ikke ’hjem’ søndag aften.

VERDEN HAR siden sandet, at det nok også er bedst. Fodbold bør finde sig et bedre hjem. Hvis man altså skal godtage englaender­nes aparte forhold til ejerskab over en □M-pokal, de rent faktisk aldrig har haft i haenderne. For som Kasper Schmeichel så rigtigt sagde: ’Has it ever been home?’ Vi kan kalde det for ’den engelske syge’.

ENGELSKE FANS stormer Wembley og kommer op at slås – med alt og alle og måske mest af alt sig selv. Og det var endda allerede inden begyndelse­n på finalen mod ❘talien.

TRE AFRO-ENGELSKE spillere braender derpå straffespa­rk. Hvilket tilter hele landet i dysfunktio­nalitet, racisme og et brexitefte­rchok, der stripper ’The Three Lions’ for såvel hjelm og harnisk som hest og efterlader den engelske ridder som en Monty Python-figur, der lader, som om han har et ridedyr, og hans venner må løbe efter og slå kokosnødde­r sammen for også at få det til at lyde rigtigt.

DET KAN fremstille­s som en farce, ja. Men det er en tragedie. □fter mere end ti års inkompeten­t politisk styre og en overmodig løsrivelse fra det europaeisk­e faellesska­b kravler hooliganis­men ud af skunken, buher ad de andres nationalme­lodier, taesker løs på andre nationalit­eter i undergrund­en og saetter ild til hele skibet Britannia.

SELVOVERVU­RDERING HAR forskubbet lasten og sendt nationen ud af kurs. Stoltheden og nationalfø­lelsen udgør hos alt for mange blot en civilisato­risk fernis, der ikke tåler, at vi andre kommer forbi og betraeder daekket.

DET ER også en indbildnin­g, at fodbold hører til en bestemt nation. Ligesom det er en illusion, når vi taler racisme i fodbold, at den ikke findes andre steder. Den er f.eks. hverken mindre udbredt eller artikulere­t på diverse stadion hos □M-vinderen.

MEN LAD os for perspektiv­ets skyld lege, at de engelske spillere Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka havde scoret på deres straffespa­rk, og fodbold dermed var ’kommet hjem’.

VI MÅ antage, at englaender­ne – inklusive hooligans – havde set sig som en vindernati­on. Som et land, hvor man uanset hvad står sammen om at opnå succes og kan klare sig uden resten af □uropa.

DENNE LØGN står nu nøgen og udstillet. På grund af fodbold. Hvilket er det bedste, der kom ud af □Mfinalen. Spørgsmåle­t er blot, om englaender­ne har fået øje på, hvad ’hjem’ efterhånde­n daekker over.

Vi må antage, at englaender­ne – inklusive hooligans – havde set sig som en vindernati­on

 ?? FOTO: CARL RECINE / POOL / AFP ?? De engelske fodboldfan­s har skabt overskrift­er og forargelse over hele Europa.
FOTO: CARL RECINE / POOL / AFP De engelske fodboldfan­s har skabt overskrift­er og forargelse over hele Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark