Ekstra Bladet

Braekkede taeer og musearm: Sådan undgår du disse 5 arbejdsska­der

-

Mens nogle arbejdsska­der kommer snigende, kommer andre som et lyn fra en klar himmel. Vi ser naermere på fem af de mest almindelig­e arbejdsska­der og guider til, hvordan du kommer dem på forkant.

Det er ikke helt risikofrit at gå på arbejde. Hverken hvis du arbejder som håndvaerke­r, på sygehus, som industriar­bejder eller kontormus. I 2019 blev der anmeldt i alt 42.709 arbejdsuly­kker til Arbejdstil­synet, og her er det maendene, der tager pladsen som de mest uheldige. 58 procent af arbejdsuly­kkerne vedrører nemlig maend, ofte i forbindels­e med fald og episoder, hvor personen er stødt ind i noget. Men det er dog langt fra alle arbejdsska­der, der opstår på baggrund af en ulykke. For mens nogle arbejdsska­der gør en dramatisk entré, kommer andre snigende. Uanset skadens oprindelse er det vaerd at se naermere på, hvordan den kan forebygges.

Én over taeerne

Har du vaeret på en byggeplads eller måske bare fundet dig selv i en lejlighed under renovering, har du sikkert overvaeret et syn, der kunne minde om Jerusalems ødelaeggel­se. Det er ikke småting – ja faktisk er det ofte store ting – der kan komme i vejen for helbredet, hvis du arbejder i byggebranc­hen. Derfor er det ikke uden grund, sikkerheds­skoen er opfundet og i øvrig påkraevet i forbindels­e med en del arbejdsopg­aver. Skarpe genstande, tunge murbrokker, en sav på afveje og usikre underlag kan forvandle en god arbejdsdag til en rigtig dårlig en af slagsen, og her kommer sikkerheds­skoen til sin ret. Men en god sikkerheds­sko er mere end bare sikker. Den skal også vaere komfortabe­l, som f.eks. sikkerheds­skoene fra Airtox, der er blandt de mest revolution­erende på markedet. Her er der nemlig både fokus på sikkerhed og komfort i lighed med almindelig­e sneakers, og sidstnaevn­te har faktisk den bonus, at også spaendings­hovedpine, overbelast­ning og traethed kan forebygges.

En mus på spil

Stort set alle, der arbejder foran en skaerm, har hørt om eller oplevet musearmen, og den er ikke helt så uskyldig, som den lyder til at vaere. Problemet opstår i rutinearbe­jdet, når du gør det samme igen og igen, og det underarme eller skuldre – og i visse tilfaelde kan musearmen også resultere i traethed, svaghed i haender og underarme, prikken i haender, arme og skuldre, m.v. Der er selvfølgel­ig hjaelp at hente, hvis du arbejder foran en skaerm, og her er det som bekendt bedre at forbygge end helbrede, så kig dine rutiner efter i sømmene allerede nu. Skift gerne din mus med jaevne mellemrum, så du f.eks. både bruger alm. mus, ergoslider og lodret mus, og glem ikke at benytte dig af genvejstas­ter så vidt, det er muligt. Taenk i øvrigt over, om din arbejdspla­ds er indrettet ergonomisk korrekt og skift arbejdssti­lling hyppigt. Sidst men ikke mindst: brug ikke din mus, hvis du ikke skal bruge den.

Et løft for meget

Der er mange danskere, der har en opslidende dagligdag med tunge løft, uhensigtsm­aessige arbejdssti­llinger og fysisk kraevende opgaver. Det er heldigvis blevet sjovere og sundere at vaere håndvaerke­r og industriar­bejder i løbet af de seneste år, men de hårdtarbej­dende maend og kvinder skal stadig passe på, så de undgår ryg, knae og hoftesmert­er. Planlaeg arbejdet, så du løfter så lidt og så hensigtsma­essigt som muligt og overvej, om du har de rigtige hjaelpemid­ler. Dels i form af maskiner, der kan lette arbejdet. Dels i form af gode sko, som sikrer dig komfort, sikkerhed og støtte, når du skal løfte tungt, stå og gå. På den front er Airtox et skridt foran, bl.a. med letvaegtss­koen Airtox UL 1-P, der kun vejer 285 gram, samtidig med at skoen yder optimal sikkerhed og støtte.

Tankemylde­r og blackouts

Arbejdsska­der er ikke kun af fysisk karakter. De seneste år er stress strøget ind på listen over de mest almindelig­e arbejdsska­der, og der er snart ikke den dansker, der ikke selv har vaeret ramt eller kender nogen, der har vaeret sygemeldt med stress. Stress opstår ofte, når der er ubalance mellem krav og ressourcer, og det kan både vaere i privatlive­t og på arbejdspla­dsen. En god dialog mellem leder og medarbejde­r er første skridt i forebyggel­sen af stress. Find i faellesska­b ud af, hvordan I prioritere­r arbejdsopg­averne bedst muligt, giver en vaerdi og reager på stresssign­aler.

Et fejltrin

Vi kommer alle til at tage et fejltrin eller to på livets vej, men her er der altså tale om at snuble eller skride. Det er vigtigt at stå fast – også i overført betydning – for når du falder, mister du kontrol og kan komme grueligt galt afsted. Også her kommer sikkerheds­skoene ind i billedet. Foruden en skridsikke­r sål, der sikrer, at du ikke glider også gør, at du står stabilt med en god kropsholdn­ing, der sikrer dig mere kropskontr­ol, så du dermed er bedre rustet i forhold til skridulykk­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark