Ekstra Bladet

Psykolog: Elskerinde­n skal tilgive sig selv

-

Ifølge psykolog Christian Stewart-Ferrer kaemper Thomas Gotthards elskerinde formentlig med en stor skyldfølel­se og skam:

– Mit gaet er, at det er tanker som: ’Åh nej, hvis jeg ikke havde indledt et forhold til ham eller ladet ham indlede det forhold til mig, så ville det ikke vaere sket’. Men vi kan slet ikke afvise, at det var sket alligevel – det var det nemlig højst sandsynlig­t.

– Alligevel kan elskerinde­n føle sig som medskyldig. Hun kan føle, at hun må have overset eller overhørt nogle signaler fra ham. Men han har – så vidt vi ved – naeppe talt med nogen om at planlaegge et mord.

Social død

Christian Stewart-Ferrer finder det overvejend­e sandsynlig­t, at elskerinde­n – og mange andre, der har vaeret taet på Thomas Gotthard – ved sagens begyndelse har haft svaert ved at tro politiets mistanke.

– Man er typisk blind og tilgivende og siger: ’Jeg kender ham, det kan ikke passe’. Og det kan have stået på til efter tilståelse­n, hvor man kan have taenkt: ’Politiet må have presset ham til at tilstå’.

– For som menneske er det naturligt at fastholde det billede, man har af et menneske, man holder af, siger psykologen, der understreg­er, at han udtaler sig overordnet om emnet og kun har kendskab til sagen, som den er refereret gennem medierne.

Efter erkendelse­n vaelter selvbebrej­delserne, skylden og skammen ind over de mennesker, der har kendt ham, vurderer Stewart-Ferrer:

– For isaer elskerinde­n er der tale om en urimelig selvransag­else, hvor hun spekulerer over, om hun er kommet til at sige eller gøre noget, der kan have fået ham til at slå sin kone ihjel. Elskerinde­n er formentlig frygtelig hård ved sig selv. Men hun skal tilgive sig selv, for det er ikke hendes skyld.

Ifølge psykologen er der mange ’skjulte ofre’ for sognepraes­tens ugerninger. Og det, at drabet er foregået i et mindre lokalsamfu­nd, kan gøre det svaerere.

– Det angriber ens liv både fysisk og socialt. Folk bliver traumatise­ret socialt, og nogle vil taenke: ’Jeg kan aldrig vise mig der igen’. Man kan opleve socialt at dø i det område, man tidligere faerdedes i, og det rammer flere, end man tror.

Man er typisk blind og tilgivende og siger: ’Jeg kender ham, det kan ikke passe

mepe og ehren

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark