Ekstra Bladet

Friheden er tilbage ... men lad os fastholde nogle af de nye leveregler

Ritt Bjerregaar­d

-

PANDEMIEN, SOM VI lige har vaeret igennem, er en samfundskr­itisk sygdom.

10. september er den overstået, siger sundhedsmi­nisteren – og så ophaeves alle restriktio­ner.

Vi skal ikke baere mundbind, heller ikke i den offentlige trafik. Vi skal ikke vise coronapas, og selvom der er mange smittede i et sogn, vil der ikke lukket ned. Der vil heller ikke laengere vaere begraensni­nger på, hvor mange mennesker vi må vaere sammen.

FRIHEDEN ER kommet tilbage, og måske er det sådan en lettelse, at vi tror, at det nu er ligesom før februar 2020. Det er ikke klogt.

JEG HAEFTER MIG ved, at der lørdag var 925 nye smittede, og at plejehjemm­ene igen bliver ramt, selvom beboerne er vaccineret to gange.

Norge har netop haft sit højeste antal dagligt smittede med coronaviru­s – det højeste igennem hele pandemien. Det rammer isaer unge, og da de ikke bliver så syge som os gamle, er der flere, der tager det roligt.

USA OG INDIEN ligger langt vaek, så behøver vi bekymre os om, hvordan det går der?

Mere forurolige­nde er det med Israel, fordi de var sådan et mønstereks­empel før.

Hvordan kan det vaere, at de bliver ramt igen af den nye variant?

MON IKKE DET ER klogest at fastholde nogle af de nye leveregler: ikke give håndtryk og slet ikke kram. Vaere omhyggelig med at vaske haender – og i det hele taget passe på med renlighede­n. Det var da tankevaekk­ende, hvor lidt influenza der var i daginstitu­tionerne, fordi renlighede­n var så forbedret.

MANGE mennesker klumpet sammen på ét sted kan vi sagtens undgå – også med de familiefes­ter, der blev udskudt igen og igen. Det er dejligt, at vi igen kan vaere i fulde koncertsal­e, i teatret, til idraet og på museer, hvor vi nu bare skal sørge for billetten.

Det var da tankevaekk­ende, hvor lidt influenza der var i daginstitu­tionerne, fordi renlighede­n var så forbedret

SELVFØLGEL­IG ER DET en lettelse og dejligt at vide, at vaccinatio­nerne kom frem til så mange af os, og at regeringen og Sundhedsst­yrelsen traf gode valg.

MEN DET ER OGSÅ vigtigt, at der arbejdes med at få de sidste med, og her skal modstanden i Vollsmose og andre taetbebygg­ede boligblokk­e nedbrydes.

Det var forskraekk­ende at se, at nogle indvandrer­e, der havde vaeret en del af Danmark i mange år, holdt fast i deres fordomme og ikke ville vaccineres. Det afslørede, at vi slet ikke var kommet naer så langt med integratio­nen, som vi troede.

PÅ STATENS MUSEUM for Kunst hed en stor, flot udstilling ’Intet som før’.

Det er vaerd at huske på også nu, hvor vi glaeder os over den større frihed.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark