HISTORISK

Danmark slider sig til OL-billet i nervøst drama

-

Det danske ishockeyla­ndshold er for første gang nogensinde klar til vinter-OL.

Efter 60 afsindigt nervepirre­nde spilleminu­tter i Oslo vandt Danmark med 2-0 i den afgørende kvalifikat­ionskamp mod Norge og kan nu booke billet til vinterlege­ne i Beijing i februar.

Frederik Storm og Nikolaj Ehlers stod for de to scoringer, der afgjorde en taet kamp til dansk fordel.

Det tog syv forgaeves forsøg, inden det endelig lykkedes det danske landshold at bane sig vej til sportens største turnering for landshold.

Nyt liv

At det gik denne gang, er en stor triumf for landstraen­er Heinz Ehlers,

der har pustet nyt liv i landsholde­t, som han overtog i 2018.

Landstraen­eren måtte dog gå meget igennem, før sejren over nordmaende­ne var i hus.

Som ventet mobilisere­de det discipline­rede og fysisk staerke hjemmehold alle kraefter i jagten på Norges fjerde OL-kvalifikat­ion på stribe.

I kampens første tredjedel var det ellers umuligt at få øje på, hvorfor Danmark var udråbt som favorit.

Første periode lignede en genudsende­lse af en ti år gammel film. Danskerne blev blaest omkuld af norsk fysik og fik slet ikke kontrol over spillet i 20 hektiske minutter.

Tempo i skøjterne

Norge kunne og burde have bragt sig foran, og de danske spillere skulle vaere godt tilfredse med at slippe i omklaednin­gsrummet uden scoringer imod sig.

Noget skete der i den danske kabine mellem de to første perioder. For da spillerne kom tilbage på isen, begyndte de danske spillere endelig at spille deres trumfer.

Endelig kom der tempo i skøjterne, og i rent skøjteløb er danskerne langt bedre end deres norske rivaler.

Det gav ikke mindre end tre friløbere i anden periode. Morten Poulsen og Frans Nielsen misbrugte de første to, men da Frederik Storm efter 38 minutters spil fik chancen, sad pucken i nettet.

Stor jubel i den danske boks og blandt det fåtallige danske publikum, der havde fundet vej til arenaen i Oslo.

Spillede sikkert

Dermed var der lagt i ovnen til et sandt drama i tredje periode, og det blev som ventet en hakkende, uskøn omgang ishockey med nerverne uden på trøjerne.

Målskytter­ne Nikolaj Ehlers og Oliver Bjorkstran­d fik ikke de samme arbejdsbet­ingelser som tidligere i turneringe­n, men da Ehlers blev spillet fri i en kontra tre minutter før tid, svigtede han ikke.

NHL-stjernens euforiske jubelscene viste alt om, hvor meget sejren betyder for spillerne og dansk ishockey i det hele taget.

Derfra handlede det om at spille sikkert og uden risiko i egen zone. Nordmaende­ne tog målmanden ud i de sidste minutter, men i det danske bur stod Sebastian Dahm dybt koncentrer­et.

Dahm blev belønnet for en flot praestatio­n med et ’clean sheet’, og da tiden løb ud, kunne de danske spillere slippe jublen løs over en historisk bedrift.