Ekstra Bladet

Statsrevis­or: Det her lyder meget voldsomt

DIPLOMAT-FIFLERI: To statsrevis­orer vil have undersøgt, hvordan en departemen­tschef kunne få skatteyder­ne til at betale en regning på 450.000 kroner for tre måneders skolegang

- PETER JEPPESEN THOMAS FOGHT pej@eb.dk; tf@eb.dk

Udenrigsmi­nisteriet kan meget vel komme til at stå skoleret over for Rigsrevisi­onen, efter at Ekstra Bladet har afsløret det, som en ekspert beskriver som fifleri i departemen­tet.

Gennem en hidtil ukendt dobbeltrol­le er det lykkedes departemen­tschef Lars Gert Lose at tørre regningern­e for flere måneders skolegang af på skatteyder­ne: Pris 450.000 kroner.

Formanden for statsrevis­orerne, Henrik Thorup, vil på naeste møde tage emnet op med de øvrige statsrevis­orer med henblik på at få Rigsrevisi­onen til at kraeve svar i sagen.

– Jeg vil bede om at få et notat fra Rigsrevisi­onen om, hvad der er foregået, siger han.

Lyder meget voldsomt

Også statsrevis­or Frank Aaen fra Enhedslist­en kraever svar.

’Jeg er med på, at Udenrigsmi­nisteriet

tager hensyn, når udsendte medarbejde­re af den ene eller anden grund forflyttes, saerligt når der er familie involveret. Og det bør gaelde alle, høj som lav,’ skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

’Men det her lyder meget voldsomt og fortjener at blive kigget på. Det vil vaere oplagt, hvis Rigsrevisi­onen ser på, om det her er i overensste­mmelses med statens regler for aflønning af chefer, f.eks. i forbindels­e med den årlige revision af ministerie­ts forvaltnin­g.’

I weekenden kunne Ekstra Bladet fortaelle, at selvom Lars Gert Lose var stoppet som Washington-ambassadør, så blev resten af hans familie boende i ambassadør­boligen, mens den nye ambassadør måtte tage sig til takke med gaestevaer­elset.

Samtidig betød ordningen, at hans børn kunne fortsaette på deres respektive skoler.

Kunne blive boende

Lars Gert Lose, der i naesten 25 år har gjort tjeneste i Udenrigsmi­nisteriet, blev i 2015 udnaevnt som Danmarks ambassadør i den amerikansk­e hovedstad, Washington, og i oktober 2018 avancerede han til stillingen som departemen­tschef i ministerie­t.

Men samtidig opretholdt han titlen som ambassadør frem til 1. april, hvor Lone Dencker Wisborg overtog titlen.

I stedet, oplyser Udenrigsmi­nisteriet, blev Lars Gert Lose i perioden april, maj og juni 2019 ’anmeldt over for de amerikansk­e myndighede­r som udsendt diplomat på Danmarks ambassade i Washington, D.C. med titel af ministerrå­d.’

Titlen betød, at familien kunne blive boende, og børnene fortsaette i skole, hvilket fik en af landets førende eksperter til at kalde det fifleri.

Det vil vaere oplagt, hvis Rigsrevisi­onen ser på, om det her er i overensste­mmelses med statens regler

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ?? Fiks manøvre
Udenrigsmi­nisteriets departemen­tschef, Lars Gert Lose, blev registrere­t som udsendt diplomat i USA, selvom han var i København. Dermed fik han daekket en kaempe regning for børnenes skoleudgif­ter.
FOTO: JACOB EHRBAHN Fiks manøvre Udenrigsmi­nisteriets departemen­tschef, Lars Gert Lose, blev registrere­t som udsendt diplomat i USA, selvom han var i København. Dermed fik han daekket en kaempe regning for børnenes skoleudgif­ter.
 ?? FOTO: STEVE HELBER/RITZAU SCANPIX ?? University of Richmond, hvor Lars Gert Loses søn fik lov til at gøre sit studie faerdigt på Udenrigsmi­nisteriets regning.
FOTO: STEVE HELBER/RITZAU SCANPIX University of Richmond, hvor Lars Gert Loses søn fik lov til at gøre sit studie faerdigt på Udenrigsmi­nisteriets regning.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark