Ekstra Bladet

AFDAEKKER 216.000 FRANSKE PAEDOFILIO­FRE

RYSTENDE RAPPORT: Undersøgel­se anslår ekstremt omfang af paedofilis­ager i den franske kirke. Ofre kalder det en skaendsel mod menneskehe­den

-

En uafhaengig undersøgel­se af den katolske kirke i Frankrig har fundet frem til, at omkring 216.000 børn i årene 1950-2020 har vaeret ofre for seksuelle overgreb begået af gejstlige.

Af rapporten, som blev offentligg­jort i går, fremgår det, at et ’slør af stilhed’ har beskyttet praestesta­nden i løbet af de mange år.

Undersøgel­sen kalder paedofili for et omfattende faenomen i kirken, og JeanMarc Sauve, som er leder af kommission­en bag rapporten, mener, at problemet stadig er til stede.

– Disse tal er mere end bekymrende. De er belastende, og der bliver nødt til at komme en reaktion, siger Sauve ifølge AFP.

De fleste ofre var drenge

Den 2500 sider lange rapport når frem til, at langt størstedel­en af ofrene var drenge, der endnu ikke var nået i puberteten. Det tilføjes, at drengene kommer fra en lang raekke forskellig­e sociale baggrunde.

Taelles overgreb begået af almindelig­e medlemmer af den katolske kirke med – heriblandt laerere på katolske skoler – stiger antallet af ofre ifølge rapporten til omkring 330.000 i løbet af de syv årtier.

– I er en skaendsel mod menneskehe­den, sagde

François Devaux, der står i spidsen for offerorgan­isation La Parole Libérée, ved praesentat­ionen af rapporten.

– Der er blevet begået forfaerdel­ig kriminalit­et i et enormt omfang. Men det, der er endnu vaerre, er, at tillid er blevet forrådt, moral er blevet forrådt, børn er blevet forrådt, fortsatte han.

Har åbnet straffesag­er

Som følge af rapporten er der åbnet 22 straffesag­er, og der er leveret bevismater­iale til yderligere 100 sager med nulevende ofre og gerningsma­end, hvor foraeldels­esfristen ikke er overskrede­t.

Størstedel­en af sagerne fra rapporten vurderes dog at vaere foraeldede under fransk lov.

Disse tal er mere end bekymrende. De er belastende, og der bliver nødt til at komme en reaktion

 ?? FOTO: SARAH MEYSSONIER/RITZAU SCANPIX ?? Det er forfaerdel­ige tal, der har set dagens lys i en ny rapport om overgreb i den franske katolske kirke.
FOTO: SARAH MEYSSONIER/RITZAU SCANPIX Det er forfaerdel­ige tal, der har set dagens lys i en ny rapport om overgreb i den franske katolske kirke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark