Ekstra Bladet

PUNKTUM OG PATOS Selv taler hun dog ikke med os, men til os. Vi andre er problemet, hun er svaret

-

DER FINDES

en lex Mette Frederikse­n. □n regel for statsminis­terens måde at tale til danskerne på.

DEN GÅR UD PÅ

at udlaegge virkelighe­den, så den matcher hendes svar i stedet for at udlaegge svar, der matcher virkelighe­den.

NÅR STATSMINIS­TEREN

siger, at den offentlige samtale er ’for hård’ og dertil for ’overfladis­k’, ’isaer på de sociale medier’, fremstille­r hun et problem, hun med sin egen Facebook- og ❘nstagram-kommunikat­ion snarere er en del af end ligefrem legemliggø­r løsningen på. Hvilket er synligt, ikke mindst når hun skrider fra hele presseopbu­ddet på Christians­borg efter kun at have talt til TV 2 News.

IFØLGE METTE FREDERIKSE­N

har den demokratis­ke samtale ’brug for nye vitaminer’, som hun udtalte. Minutter efter føler hun sig imidlertid ikke forpligtet til selv at bidrage vaesentlig­t til den.

I DET ’Mette Frederikse­nske talerum’ er der ikke overensste­mmelse mellem holdning og handling. Der er snarere masser af punktummer og patos. Også i en grad, at man må håbe, statsminis­teren, forud for sin maengde af varm luft i Folketinge­ts åbningstal­e havde købt rigeligt med CO2-kvoter.

MEN OGSÅ HER var der måske bare en iøjnefalde­nde selvmodsig­else – mellem statsminis­terens indledende skønmaleri af et grønt Danmark på vej til at redde hele verden – først vil hun redde ❘ndien, forstod vi – og så den bragesnak, hendes klimaminis­ter helt kvotefrit har udledt de sidste par år.

METTE FREDERIKSE­N TALER meget om ’faellesska­bet’. Om hvor vigtigt og righoldigt det er. Og hvordan det skal bevares. Men når hun opregner, hvordan det trues af mangel på arbejdskra­ft, udefrakomm­ende techgigant­er og et indre centralist­isk styringsre­gime, fremhaever hun ikke blot trusler mod faellesska­bet. Hun taeller også sine egne forsømmels­er de sidste to og et halvt år.

MEN VI MÅ FORSTÅ på formaninge­rne, at ansvaret for det hele ikke rigtigt er hendes. ❘kke i så høj grad, som det er vi andres. Det er derfor, hun siger, ’Danmark kan mere’ og ikke ’vi kan mere’. Hun er ikke selv en del af ligningen.

NÅR METTE Frederikse­n taler om ’den demokratis­ke samtale’, er det os andre, der skal rette ind. Selv taler hun dog ikke med os, men til os. Vi andre er problemet, hun er svaret. Og det ligner helt aerligt hverken virkelighe­den eller en samtale. Det er Mette Frederikse­ns regel.

Punktum.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? I det ’Mette Frederikse­nske talerum’ er der ikke overensste­mmelse mellem holdning og handling. Der er snarere masser af punktummer og patos.
FOTO: JENS DRESLING I det ’Mette Frederikse­nske talerum’ er der ikke overensste­mmelse mellem holdning og handling. Der er snarere masser af punktummer og patos.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark