Ekstra Bladet

Integratio­nens dødsspiral

- Rasmus Brygger Stifter af Videnscent­er for Integratio­n Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

DER ER INGEN TVIVL om, at den manglende integratio­n af indvandrer­e og efterkomme­re koster samfundet dyrt.

MENS FINANSMINI­STERIET anslår, at ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re koster statskasse­n 33 mia. kr., har andre undersøgel­ser peget på omkring det halve. Dertil kommer selvfølgel­ig de sikkerheds ma essige og kulturelle følger af dårlig integratio­n.

Vi har derfor alle en meget klar interesse i at bedre integratio­n.

DER ERIKKE LIGEFREM mangel på politikere, der sa etter fokus på integratio­nsprobleme­rne. Men spørgsmåle­t er: Hvor er politikern­es overbudspo­litik, når det kommer til løsningern­e?

Her taler jeg om løsninger, som for det første er realistisk­e at gennemføre, og for det andet har målbare effekter, der gør en vaesentlig forskel for integratio­nen.

REGERINGEN HAR f.eks. for nylig praesenter­et en storstilet reform, der skal give ledige indvandrer­e en såkaldt arbejdspli­gt, der primaert kan bestå af op til 37 timers nyttejob om ugen.

Her forventer regeringen selv, at det kun vil få 250 flere indvandrer­e i arbejde.

DETTE ER IKKE unikt for den nuvaerende regering. Faelles for skiftende regeringer – uanset om vi taler om ’paradigmes­kiftet’, utallige kontant h jae lp s reformer, ghetto pakkerneel lertryghed­spakkerne–er behovet for reformerne sjaeldent blevet retfaerdig­gjort med målbare effekter, men om principper eller om at sende et signal.

DER ER INTET GALT med principiel politik, der sender klare signaler. Men problemet opstår, når de praktiske – og vidensbase­rede – løsninger bliver efterladt på perronen.

NÅR VI SOM SAMFUND ønsker bedre sundhed, bygger vi flere sygehuse. Når vi som samfund ønsker bedre børnepasni­ng, hyrer politikern­e flere paedagoger.

Men når vi ønsker bedre integratio­n, bliver vi spist af med signalpoli­tik.

ÅRSAGEN ER desvaerre simpel. Erfaringer fra Sverige og Norge tyder f.eks. klart på, at vi kunne få markant flere flygtninge i job, hvis vi gav dem en uddannelse og havde danskuddan­nelse af tilstraekk­elig høj kvalitet.

MEN H VISEN integratio­nsminister foreslog at bruge en-to mia. kr. på bedre uddannelse til flygtninge, ville både medier og politiske modstander­e nok udlaegge det, som om man vil give pengene til indvandrer­ne og tage dem fra ’danskerne’.

Vi har alle en meget klar interesse i bedre integratio­n

MED ANDRE ORD: Det er tenderende til politisk selvmord at give flere penge til noget, der gavner indvandrer­e og efterkomme­re – selvom det også gavner samfundet som helhed. Vi kommer ikke gratis til bedre integratio­n. Og politiske signaler og principper kan ikke gøre det alene.

DE PRAKTISKE – og kedelige – vidensbase­rede løsninger må trumfe symbolpoli­tikken, hvis vi skal gøre os h åbo matkomme ud af den integratio­nspolitisk­edøds spiral.

 ?? FOTO: TOKE HAGE/RITZAU SCANPIX ?? Når vi ønsker bedre integratio­n, bliver vi spist af med signalpoli­tik, skriver Rasmus Brygger.
FOTO: TOKE HAGE/RITZAU SCANPIX Når vi ønsker bedre integratio­n, bliver vi spist af med signalpoli­tik, skriver Rasmus Brygger.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark