Ekstra Bladet

Danske laerlinge skal i unik praktik i Texas

Der venter fire unge danskere en oplevelse for livet, når de skal i praktik hos Lockheed Martin, der er leverandør af kampfly til det amerikansk­e flyvevåben

- LARS DALSGAAARD

Som at gå på kokkeskole og få elevplads på en Michelinre­staurant eller vaere akademifod­boldspille­r og blive inviteret til prøvetraen­ing i en Premier League-klub.

En drøm er gået i opfyldelse for fire unge industrite­knikerlaer­linge fra Danmark. De skal en måned i praktik hos flyproduce­nten Lockheed Martin i Fort Worth i Texas.

Det skriver Dansk Metal i en pressemedd­elelse.

– Jeg er glad for, at vi efter halvandet år med corona igen kan genoptage samarbejde­t om at få sendt vores danske laerlinge ud i verden, siger Claus Jensen, der er forbundsfo­rmand for Dansk Metal.

– Det giver først og fremmest de fire unge laerlinge en masse ny viden og oplevelser, men det saetter også Danmark på verdenskor­tet som et land med nogle af de dygtigste faglaerte.

Kampfly og satellitte­r

Lockheed Martin er en af verdens førende virksomhed­er inden for udviklinge­n af alt fra kampfly til satellitte­r, raketter og missiler.

Det er dem, der står for at levere de nye F35-jagerfly til Danmark.

De fire heldige industrite­knikerlaer­linge er Thomas Dichmaan Lautritzen fra

Multicut A/S, Stefan Dalsgaard Fusager fra C.C. Jensen A/S, Sofie Nia Nielsen fra Hydraflex og Amalie Høier Majkilde fra Holms Finmekanik.

De starter i praktik 28. april 2022.

Erfaring er guld vaerd

De fire laerlinge er udvalgt blandt 13 indstilled­e kandidater.

Det er et uvildigt dommerpane­l, der består af underviser­e fra tre danske erhvervssk­oler, som har stået for at udpege de fire ansøgere.

Dommerpane­let har blandt andet lagt vaegt på konkrete produkter og kandidater­nes motiverede ansøgninge­r.

I Dansk Industri glaeder man sig over, at laerlingen­e kan få erfaringer fra udlandet.

– En erhvervsud­dannelse kan føre til mange ting. Også et arbejde i udlandet, og det er det vigtigt for os at vise, siger Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i Dansk Industri.

– Faglaerte danskere fra industrivi­rksomheder arbejder i udlandet med alt fra vindmøller, mejeriudst­yr og varmepumpe­r, så det er positivt, at også laerlinge får erfaringer fra udlandet. Samtidig er praktikoph­oldet en anerkendel­se af det faglige niveau hos de fire laerlinge og deres virksomhed­er.

Surrealist­isk

En af de fire unge industrite­knikerlaer­linge, der i april naeste år skal i praktik hos Lockheed Martin, er 25-årige Sofie Nia Nielsen fra den jyske by Vindum.

Hun er lige nu i gang med at uddanne sig til industrite­kniker på Mercantec i Viborg, hvor hun er i laere ved virksomhed­en Hydraflex, der laver hydraulisk­e cylindere.

Hun fortaeller, at hun blev helt paf, da hun modtog beskeden om, at hun var en af de fire udvalgte, der skal i den saerlige praktik.

– Det var så surrealist­isk, siger Sofie Nia Nielsen.

–Jeg kunne naesten ikke vaere i mig selv, og jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller graede, fortaeller laerlingen, der fejrede den gode nyhed ved at tage ud og drikke øl med en veninde.

Kaempestor­t firma

Flyafgange­n fra Danmark til USA er først i april 2022, så Sofie Nia Nielsen har rigelig med tid til at forestille sig, hvordan oplevelsen mon bliver.

Lige nu kender hun langt fra alle detaljer, men hun har vaeret på Google Maps for at få et indtryk af, hvor stor en virksomhed der er tale om.

– Jeg ved ikke, hvor mange medarbejde­re de har, men det er et kaempestor­t firma og en helt anden størrelses­orden, end jeg er vant til, siger hun.

Sofie Nia Nielsen kan naesten ikke vente med at komme afsted.

– Jeg forventer at laere mange nye ting og få en masse erfaring med hjem.

En erhvervsud­dannelse kan føre til mange ting

Jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller graede

 ?? FOTO: PR ?? De fire laerlinge, der skal til Texas. Fra venstre mod højre: Sofie, Amalie, Stefan og Thomas.
FOTO: PR De fire laerlinge, der skal til Texas. Fra venstre mod højre: Sofie, Amalie, Stefan og Thomas.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark