Ekstra Bladet

DET BLI’R EN LANGGABER

-

POLITISKE KOMMENTATO­RER

har travlt med at analysere statsminis­terens helt nye – som de påstår – strategi fra åbningstal­en. Og med at tale konflikthi­storier op før dagens åbningsdeb­at.

Lad os derfor her på □kstra Bladet sige det, som det er: Det bliver en lang dag. Til gengaeld bliver den kedelig. Dagens åbningsdeb­at i Folketinge­t bliver rent politisk en langgaber.

DET SKYLDES,

at der ikke er nogen reel uenighed i dansk politik. Det var sigende om konflikt-potentiale­t på Christians­borg – eller mangel på samme – at klimaaftal­en for landbruget blev indgået lige inden genåbninge­n af Folketinge­t, og at alle partier er med i den.

I DANSK POLITIK ER

uenighed efterhånde­n kun noget, man leger. Hvilket er til stor glaede for Mette Frederikse­n og regeringen. Der er ikke tale om en reel politisk kamp så meget som en stoleleg. Og i øjeblikket er det blot sådan, at blå blok er uden taburetter. □ndda helt uden udsigten til disse. □nkelte borgerlige står endog op ovre i skammekrog­en.

MEN REALPOLITI­SK ER DET ret ligegyldig­t. ❘ dansk politik finder der åbenlyst ikke laengere egentlige skift sted ved folketings­valg. For de borgere, der følger med i realpoliti­k, er der tale om et valg mellem personer, der med offentligg­jorte karrierepl­aner bejler til en veldefiner­et administra­tiv lederstill­ing. For dem, der ikke følger med, må det vaere lige så bemaerkels­esvaerdigt: □r de blå i virkelighe­den røde? Og var de røde blå lige før?

I DAG VIL MAN se medlemmer af Folketinge­t gøre sig stor umage med at skjule, at i dansk politik er man overvejend­e enige, og at utilfredsh­ed bunder i hierarkier og karriereud­sigter – eller mangel på samme. Tag blot et nyt og angiveligt staerkt forurettet Nye Borgerlige, der stik mod partileder Pernille Vermunds ed fra valgkampen allerede har fraveget sine ’ultimative’ krav på udlaending­eområdet.

FOR I DANSK POLITIK taler vi i dag om en enighed, der tillige omfatter al vaerdipoli­tiks moder: udlaending­eområdet. Og Nye Borgerlige har allerede i mødet hermed opdaget, at i stedet for formålsløs­t at slå i denne eftergiven­de pude er det nemmere og mere behageligt at laegge sit hoved på den.

MEN VIL DE BLÅ så slet ikke gå til angreb, vil nogle laesere her forundret spørge. Jo jo, naturligvi­s. Sådan er reglerne i rollespill­et ganske rigtigt.

Men ser man nøje efter undervejs i åbningsdeb­attens omkring 14-15 timers slag, vil man opdage, at skjoldene såvel som svaerdene, som alle har draget, er lavet af gummi.

I dansk politik er uenighed efterhånde­n kun noget, man leger

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX ?? Dagens åbningsdeb­at i Folketinge­t bliver lang. Til gengaeld bliver den kedelig.
FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX Dagens åbningsdeb­at i Folketinge­t bliver lang. Til gengaeld bliver den kedelig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark