Ekstra Bladet

100-årig tiltalt for 3500 kz-mord

-

TYSKLAND: I går begyndte retssagen mod en tidligere vagt i koncentrat­ionslejren Sachenhaus­en under strenge sikkerheds­foranstalt­ninger.

Den 100 år gamle, tidligere SS-mand er anklaget for medvirken til drab på tusinder af fanger mellem 1942 og 1945.

Konkret tager retten i Neuruppin i Brandenbur­g stilling til den tiltaltes andel i 3518 tilfaelde af drab. Her er der dog tale om det antal, den tiltalte som minimum kan gøres medansvarl­ig for.

Mellem 1936 og frem til krigens slutning i 1945 var flere end 200.000 mennesker spaerret inde i Sachsenhau­sen lige nord for Berlin. Titusinder døde af sult, sygdom eller på grund af tvangsarbe­jde, medicinske eksperimen­ter og mishandlin­g.

I alt er der planlagt 22 retsdage frem til januar 2022. Advokaten for de berørte ofre, Thomas Walther, understreg­er, at det tyske retsvaesen i årtier har forsømt at tage stilling til nazisterne­s forbrydels­er.

– Det er en alvorlig fejl fra retsvaesne­ts side, at man i lang tid har undladt at beskaeftig­e sig med medvirken til drab, forklarer Thomas Walter.

I mange år blev tidligere personale i koncentrat­ionslejre kun dømt, hvis man kunne påvise, at de pågaeldend­e personligt havde gjort sig skyldige. Siden en dom i 2011 har det imidlertid vaeret retspraksi­s, at også medvirken kan straffes. Det er således tilstraekk­elig, at den tiltalte har opholdt sig i en lejr uden nødvendigv­is at deltage i vold og drab, men blot har bidraget til at holde mordmaskin­eriet i gang.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? 3518 tilfaelde af drab er den 100-årige tiltalt for. Her ses han ved retssagens start i går.
FOTO: RITZAU SCANPIX 3518 tilfaelde af drab er den 100-årige tiltalt for. Her ses han ved retssagens start i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark