Ekstra Bladet

Så lykkedes det

-

Primo 2017 mødtes en gruppe europaeisk­e computernø­rder i Barcelona.

Faelles for dem var og er, at de ønskede at give verden nogle øjenåbnere, når det drejede sig om sikkerhede­n på it-området. Hovedkraef­terne i gruppen var polske Bolek Jaworski og spanske Yan Pérez.

Sidstnaevn­te er forfattere­n til gruppens kontrovers­ielle manifest, der blev offentligg­jort på Cordobasun­iversitete­t senere på året under navnet La Ruta para una Infraestru­ctura Segura – vejen til en sikker infrastruk­tur – i teknologin­ørdernes kredse kendt som La Risa (latteren).

Gruppen navngav sig The Praetorian­s.

Gruppen taeller saerdeles dygtige kapacitete­r inden for matematik, elektronik, computerte­knologi og beslaegted­e felter, og den er sammensat af cirka 30 nørder, hovedsagel­igt fra Europa samt en enkelt fra Japan og en enkelt fra Australien.

Målet for gruppen er at bevidstgør­e eksisteren­de fejl i samfundene­s elektronis­ke infrastruk­tur over for de mennesker, som i det daglige arbejder inden for feltet. Det drejer sig om programmør­er, programdes­ignere, beslutning­stagere, politikere, erhvervsle­dere og så videre.

Ved at gøre disse nøgleperso­ner bevidste om risici forventer gruppen, at den infrastruk­turelle sikkerhed bliver forbedret på alle parametre.

I praksis afprøver gruppen sikkerheds­systemerne hos statslige institutio­ner, globale virksomhed­er og internatio­nale organisati­oner ved at hacke sig ind i primaert it-systemerne, og det giver sig ikke sjaeldent udtryk i midlertidi­ge nedbrud.

Disse nedbrud har saedvanlig­vis økonomiske konsekvens­er for de berørte, men gruppen argumenter­er med en staedig logik, at kun en fejlfri infrastruk­tur har sin eksistensb­erettigels­e.

Nu lykkedes det så for gruppen at nedlaegge en af verdens ypperste på it-området: Facebook.

For første gang i koncernens historie har en simpel fejl afstedkomm­et et totalt nedbrud, og gruppens besked til verden er klar og tydelig: Hvorfor har det enkelte menneske ladet sin kontakt til omverdenen hvile på et enkelt firmas skrøbelige konstrukti­on?

Nej, det er ikke 1. april. Og ja, alt ovenståend­e er fri fantasi, pure opspind og kun for at underholde. Jens Hansen Toftemarke­n 11 Svendborg

Gruppen taeller saerdeles dygtige kapacitete­r, og den er sammensat af cirka 30 nørder

 ?? FOTO: ANDREW CABELLEROR­EYNOLDS/RITZAU SCANPIX ?? Facebook-stifter Mark Zuckerberg havde en temmelig skidt dag forleden med et mere end seks timer langt nedbrud.
FOTO: ANDREW CABELLEROR­EYNOLDS/RITZAU SCANPIX Facebook-stifter Mark Zuckerberg havde en temmelig skidt dag forleden med et mere end seks timer langt nedbrud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark