Ekstra Bladet

’JEG VIL AF MED MINKENE’

SMS AFSLØRER: SSI-chefen og departemen­tschefen i Sundhedsmi­nisteriet skrev sammen om minkenes skaebne

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

Kort tid før, at samtlige mink i Danmark blev beordret aflivet, tikkede en smskorresp­ondance rundt hos indflydels­esrige chefer i sundhedsmy­ndighedern­e.

Ifølge akter fremlagt i Minkkommis­sionen skrev departemen­tschef i Sundhedsmi­nisteriet Per Okkels 2. november kl. 21.41 en sms til SSI-afdelingsc­hef

Tyra Grove Krause:

’Kan jeg få et telefonmød­e i morgen. Tror alle mink skal vaek, hvis jeres undersøgel­se holder,’ skrev departemen­tschefen.

Svaret

Blot et minut senere svarede Krause:

’OK til telefonmød­e – vil også gerne af med minkene.’

Af sms-korrespond­ancen fremgår det, at cheferne aftalte at tale videre på et telefonmød­e kl. 8 naeste morgen.

Kort tid efter besluttede regeringen at nedlukke minkerhver­vet i Danmark.

Manglede lovhjemmel

Men hos Miljø- og Fødevaremi­nisteriet var man allerede pinligt bevidst om, at der manglede lovhjemmel til at lukke erhvervet.

Undervejs i sin afhøring har afdelingsc­hef Tejs Binderup dog slået fast, at man hos fødevaremy­ndighedern­e ret hurtigt blev bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at lukke hele minkerhver­vet.

Af en mail sendt 18. september internt i Miljø- og Fødevaremi­nisteriet fremgår det f.eks.:

’Der er p.t. ikke juridisk hjemmel til aflivning af ikke syge (det vil sige raske) dyr, hvorfor en sådan juridisk hjemmel skal etableres.’

Ingen tvivl

Og det var ifølge Tejs Binderup ikke noget, nogen reelt var i tvivl om:

– Der har ikke internt hos os vaeret tvivl om, at lov af hold om dyr ikke kan bruges til at slå alle dyr ned.

– Jeg ser bare det, der står i det elektronis­ke system som en oplysning. Hvis man vil eksekvere på det, så kraever det en lovaendrin­g, siger afdelingsc­hefen, som ikke mener, der var en saerlig skaerpende grund til at orientere Mogens Jensen om, at der ikke var lovhjemmel til minknedluk­ningen.

Chefjurist bakker op

Kontorchef­en under Tejs Binderup, Paolo Drostby, bakkede i går sin chef op i, at man hurtigt blev klar over, at lovhjemlen manglede til en nedslagtni­ng af alle mink.

– I hvert fald i august måned, men jeg husker ikke praecist, hvornår vi diskutered­e hjemmelspø­rgsmålet. Og det var vores klare opfattelse, at der ikke var hjemmel til at slå dyr ned uden for beskyttels­eszonen, siger Paolo Drostby, der blev afhørt i går eftermidda­g som det andet vidne i Minkkommis­sionen.

– Vi kiggede på det og konstatere­de, at vi ikke har hjemmel til at slå raske dyr ned i ’lov om hold af husdyr’.

Minkkommis­sionen skal afhøre i alt 61 vidner frem til 9. december, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n som den sidste skal i vidneskran­ken.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Klar besked
Afdelingsc­hef i SSI Tyra Grove Krause skrev til departemen­tschef i Sundhedsmi­nisteriet Per Okkels, at hun også ville af med minkene.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Klar besked Afdelingsc­hef i SSI Tyra Grove Krause skrev til departemen­tschef i Sundhedsmi­nisteriet Per Okkels, at hun også ville af med minkene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark