Ekstra Bladet

Mølbak bekymret over minkbesked fra departemen­tschef

-

Det dystre pressemøde, hvor der bliver givet besked om at aflive alle danske mink, er stadig i gang, da der tikker beskeder ind på Kåre Mølbaks telefon.

Han er faglig direktør i Statens Serum Institut og med på pressemøde­t 4. november 2020. Her fortaeller han om en mutation blandt mink – cluster 5 – som kan true virkningen af kommende coronavacc­iner.

Sms’erne er fra den davaerende departemen­tschef i Sundheds- og AEldremini­steriet, Per Okkels, som tilsynelad­ende ikke er tilfreds med SSI-direktøren­s

praestatio­n på mødet.

– Du står faktisk bag anbefaling­en om at aflive, lyder den ene besked.

Ikke firkantet nok

Mølbak er også for ’modificere­nde’, altså ikke saerlig kategorisk eller firkantet, i sine udtalelser, sådan som embedsmand­en det.

Det viser beskederne, som er blevet fremlagt torsdag under første dag i Minkkommis­sionen. Her vidner Kåre Mølbak, der har taget afsked med direktørro­llen, men som i dag fungerer som konsulent. ellers ønsker

Han kalder beskederne fra topembedsm­anden for ’bekymrende’.

– Han ville have, at vi skulle stå mere på mål for aflivnings­strategien og tage mere ansvar.

– Jeg har det bedst med en armslaengd­e mellem risikovurd­ering og risikohånd­tering, siger Mølbak.

Han pointerer, at Statens Serum Institut alene var blevet bedt om at se på, hvad det ville betyde, hvis minkavlen fortsatte som normalt i Danmark – og altså ikke på eventuelle løsninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark