Ekstra Bladet

FRA TELTE I SYRIEN TIL CELLER I DANMARK

Tre kvinder og 14 børn er blevet hentet til Danmark fra al-Roj-lejren i Syrien under massiv bevågenhed

- JOSEPHINE FONTENAY JEPPE FINDALEN MAGNUS MIO THOMAS FOGHT FOTO: RENÉ SCHÜTZE jofo@eb.dk; jf@eb.dk; mio@eb.dk; tf@eb.dk

Det er sjaeldent, at historiske begivenhed­er udspiller sig i den lille jyske by Karup, der ligger mellem Viborg og Herning.

Men natten til i går lagde landingsba­nen på den gamle flyveplads asfalt til netop det, da et Boeing 737-fly fra Frankfurt landede klokken 3. Ombord var tre kvinder og 14 børn, som har vaeret omdrejning­spunktet for en af de største kriser i Mette Frederikse­ns regeringst­id.

Massivt politisk pres

Landingen var det synlige bevis på, at regeringen i maj måtte give efter for et massivt politisk pres. Nødtvunget og fordi PET vurderede, at det var sikrest for Danmark, besluttede regeringen at hente de tre kvinder og deres børn til Danmark fra al-Roj-lejren i Syrien.

Siden den fredsommel­ige landing i Karup er livet på dramatisk vis vendt op og ned for kvinderne og deres børn.

Fra i årevis at have at siddet fastlåste i Syrien under kummerlige forhold i ’Helvede på jord’, som lejrene kaldes, er kvinderne nu varetaegts­faengslet i fire uger i Danmark, sigtet efter terrorpara­graffen.

De er alle blevet adskilt fra deres børn.

Ekstra Bladet fulgte i går de tre retsmøder, som blev holdt i Esbjerg, Kolding og på Frederiksb­erg. Scenerne var stort set identiske i de tre retssale: Kvinderne naegter sig skyldige og vil gerne have åbne døre, så offentligh­eden kan følge med.

– Min klient har intet at skjule, bekendtgjo­rde advokat Mette Grith Stage foran Retten i Esbjerg.

Men dørene blev lukket, og der blev nedlagt navneforbu­d i sagerne. Ifølge anklagerne i de tre sager har alle kvinderne begået strafbare handlinger ved dels at opholde sig i et konfliktom­råde i Syrien, dels ved at tilslutte sig Islamisk Stat, mens de var der. En vurdering fra Rigsadvoka­ten lyder, at kvinderne angiveligt vil kunne idømmes faengsel i tre til fem år.

Indtil videre er status i sagerne, at de tre kvinder stod op i al-Roj-lejren i Syrien onsdag morgen sammen med deres børn og nu går i seng alene i en faengselsc­elle i Danmark.

Sårbart for børnene

Under et pressemøde i går eftermidda­g forklarede en raekke myndighede­r om forløbet. Isaer børnenes ve og vel var et centralt emne.

– Jeg vil gerne appellere til, at børnene får lov at vaere i fred, siger Ellen Klarskov Lauritzen, direktør i Socialstyr­elsen.

Flere organisati­oner har advaret mod en hurtig adskillels­e af mødre og børn efter ankomsten til Danmark.

– Hvis man adskiller de her børn og deres mødre umiddelbar­t ved ankomsten, vil det blive oplevet som endnu et overgreb, udtalte Janne Tynell, stedfortra­edende generalsek­retaer for Red Barnet Danmark, forud for evakuering­en.

Danmark efterlader tre kvinder og deres fem børn i lejren. Det skyldes, at de tre kvinder har fået frataget deres danske statsborge­rskab administra­tivt.

Min klient har intet at skjule

 ?? ?? Her ses et af køretøjern­e forlade Flyvestati­on Karup natten til i går.
Her ses et af køretøjern­e forlade Flyvestati­on Karup natten til i går.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Advokat Mette Grith Stage, der repraesent­erer en af de hjembragte kvinder fra Syrien.
FOTO: ERNST VAN NORDE Advokat Mette Grith Stage, der repraesent­erer en af de hjembragte kvinder fra Syrien.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Tyge Trier, der er advokat for en af kvinderne, kaerede afgørelsen til landsrette­n.
FOTO: ERNST VAN NORDE Tyge Trier, der er advokat for en af kvinderne, kaerede afgørelsen til landsrette­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark