Ekstra Bladet

LARS FÅR 18.600 KRONER TILBAGE FRA STATEN

Førtidspen­sionist undgår, at konens ekstra-arbejde på grund af corona bliver modregnet

- KRISTIAN B. LARSEN kbl@eb.dk

PENGE KOSTER OVERARBEJD­E

Førtidspen­sionisten Lars Hansen får udbetalt en klaekkelig julebonus fra staten i år.

Helt praecist modtager han 18.600 kroner før skat den sidste dag i november, fordi han undgår modregning i pensionen af konens corona-arbejde.

Det viser et brev fra Udbetaling Danmark, som Ekstra Bladet har set.

– Det er dejligt og fuldt ud retfaerdig­t, siger en tydelig glad Lars Hansen.

– Jeg skal ikke lide under, at min kone tager ekstra corona-arbejde. Jeg mener selv, at jeg er berettiget til min pension, fortaeller han.

Regeringen indgik i februar en aftale med støttepart­ierne, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, som sikrer, at coronahelt­es overarbejd­e – på grund af pandemien – ikke modregnes i partnerens folke-, senior eller førtidspen­sion.

Aftalen faldt på plads, efter at Ekstra Bladet gennem laengere tid havde sat fokus på corona-heltes familier, der fik økonomiske pisk.

Skattesmae­k på 70 pct.

Normalt reguleres førtidspen­sionen efter, hvor meget en samlever tjener.

Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspen­sion for hver 100 kr., samleveren tjener ekstra.

Lars Hansen

Derfor endte familier, hvor en af parterne er førtidspen­sionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tog ekstra coronavagt­er, fordi de også selv betalte indkomstsk­at.

En af dem, der fik økonomisk pisk, var Lars Hansen, og han benyttede sig derfor af den nye ordning. Konen har i 2020 tjent 151.000 kr. på ’corona-relateret arbejde’ ifølge et brev fra Udbetaling Danmark, som Ekstra Bladet har set.

’Vi har ved opgørelsen af din personlige indkomst set bort fra den oplyste corona-relaterede lønindkoms­t’, skriver Udbetaling Danmark.

Store julegaver i år

Derfor modtager Lars Hansen nu de ekstra penge op mod jul.

– Sidste år tog de en del af min førtidspen­sion op mod jul, og i år får vi så en stor bunke ekstra for det, de modregnede sidste år, siger Lars Hansen.

– Julegavern­e bliver store i år, og så skal vi nok bruge pengene på en rejse, så vi kan besøge min konens mor, fortaeller han.

6000 kr. mindre til jul

Ekstra Bladet har set Lars Hansens dokumenter fra Udbetaling Danmark før corona-aftalen. Her fremgår det, at konens højere indtaegt kostede 1400 kr. efter skat på Lars Hansens førtidspen­sion i november 2020.

I december 2020 skar staten knap 6000 kr. i førtidspen­sionen, så Lars Hansens kun fik udbetalt 4779 kr. efter skat.

Det skyldes, at ’jeres indkomst har aendret sig,’ skrev Udbetaling Danmark, der via Skattestyr­elsen kunne se, at konen kom op på 341.000 kr. i indtaegt i 2020.

Lars Hansen er derfor lykkelig for aftalen, og han forventer at få endnu mere ud af den naeste år.

– Der kommer nok mere corona-arbejde i år, så naeste år får vi måske endnu mere gavn af aftalen, siger han.

Tak til Ekstra Bladet

Og det vil Lars Hansen gerne takke Ekstra Bladet for.

– Ekstra Bladet er årsag til min hjaelp, og jeg håber, at jeres artikler kan vaere med til at afskaffe den gensidige forsørgerp­ligt helt, som regeringen har foreslået, siger han.

Vil droppe modregning

Regeringen har nemlig foreslået, at modregning­en af en aegtefaell­es lønindkoms­t helt sløjfes.

’Hele spørgsmåle­t om modregning har vaeret meget diskuteret bl.a. på baggrund af Ekstra Bladets fokus på emnet, og derfor har regeringen foreslået, at social pension skal udbetales uafhaengig af en aegtefaell­es eller samlevers arbejdsind­komst’, siger beskaeftig­elsesminis­ter Peter (S).

’Vi ønsker med forslaget at gøre op med de regler, der står i vejen for personer, der både kan og vil arbejde. Vi har brug for alle – ikke mindst nu, hvor virksomhed­erne efterspørg­er arbejdskra­ft', fortaeller ministeren.

Hummelgaar­d

Det er dejligt og fuldt ud retfaerdig­t

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Lars Hansens krop er faerdig efter mere end 30 års arbejde som rejsemontø­r. Derfor får han førtidspen­sion, men den blev mindre, når konen arbejdede ekstra på plejehjemm­et. Indsat: Ekstra Bladet 19. januar.
FOTO: ANDERS BROHUS Lars Hansens krop er faerdig efter mere end 30 års arbejde som rejsemontø­r. Derfor får han førtidspen­sion, men den blev mindre, når konen arbejdede ekstra på plejehjemm­et. Indsat: Ekstra Bladet 19. januar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark