Ekstra Bladet

ENGELLS BREVKASSE De slipper for spaerregra­ensen

UG□NS BR□V

- FOTO: TORSTEN SUKROW/SULUPRESS.DE

Hvordan kan det danske mindretals­parti syd for graensen i Slesvig Holsten, SSW, få et mandat i den tyske forbundsda­g? Tyskerne har en spaerregra­ense på fem procent, og det danske parti må da ligge langt under den graense. Helge L. Christophe­rsen, Vejle

40 procent af stemmerne kom udenfor det ’danske’ kerneland i Slesvig

Kaere Helge

I 1955 indgik Danmark og dengang Vesttyskla­nd aftaler til sikring af de to mindretal på begge sider af graensen (kaldet København og Bonn-erklaering­erne).

Gennem årene har Danmark og Tyskland udbygget aftalerne med yderligere rettighede­r til mindretall­ene, hvilket blandt andet betyder, SSW ikke er omfattet af fem procents-spaerregra­ensen.

SSW kan opstille i SchleswigH­olstein, og med 55.330 stemmer kom det danske parti i Bundestag. Det interessan­te er, at 40 procent af stemmerne kom uden for det ’danske’ kerneland i Slesvig, men fra det ’tyske’ Holsten.

Der gaelder heller ikke en spaerregra­ense ved opstilling­en til landdagen i Kiel og de kommunale råd i delstaten.

Tilsvarend­e er det tyske mindretal i Danmark, Slesvigsk Parti, ikke omfattet af den danske spaerregra­ense, men har kun i en enkelt periode kunnet samle nok stemmer til repraesent­ation i Folketinge­t i valgforbun­d med andet parti.

Senest forsøgte SP at komme i Folketinge­t i valgsamarb­ejde med de radikale og var meget taet på at vinde et mandat.

Det tyske mindretal omfatter omkring 20.000 medlemmer.

Venlig hilsen Hans

København og Bonn-erklaering­erne, der sikrer mindretall­enes rettighede­r i graenselan­det, betyder blandt andet, at SSW ikke er omfattet af Tysklands fem procents-spaerregra­ense, skriver Hans Engell.

Hvem skal nu betale

Mette Frederikse­n vil bygge 22.000 lejlighede­r til 8000 kr. om måneden, siger hun. Sidst forsøgte Ritt Bjerregaar­d med 5000 boliger til 5000 kr. Det blev ikke til noget. Hvorfor skulle det lykkes nu?

Niels Langer, København S

Kaere Niels

Sidst døde sagen på grund af manglende politisk flertal. Om det lykkes nu, er uvist, for vi kender ikke detaljerne i regeringen­s forslag. Mest spaendende bliver, hvor de vil finde arealer f.eks. i København, og hvordan finansieri­ngen bliver. Det lyder meget lettere, end det er, medmindre man lader skatteyder­ne betale forskellen mellem de 8000 kr. og den formentlig­e reelle pris. Venlig hilsen Hans

Ellemann holder i hvert fald to valg – måske mere

 ?? ??
 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ??
FOTO: PHILIP DAVALI
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark