Ekstra Bladet

Cecilies mareridt: Køreprøven aflyst

Torsdag var endelig dagen, men Faerdselss­tyrelsen aflyste hendes prøve to minutter før prøvetidsp­unktet

- ANDERS OLSEN FOTO: POLCREATIV­E alo@eb.dk

Siden 2020 har 18-årige Cecilie Lara ventet på at kunne tage sin køreprøve. Ligesom alle andre køreskolee­lever har det vaeret umuligt for hende at få en tid til prøve. Torsdag klokken 7.10 var det endelig hendes tur.

Cecilie, der er fra Bagsvaerd og til dagligt går på gymnasiet, stod tidligt op og var helt klar. Hun havde taget en tidlig ekstra køretime og tilset bilen. Men klokken 7.08 tikkede der en sms ind. Den var fra Faerdselss­tyrelsen. Hendes køreprøve var aflyst. To minutter før den skulle vaere startet.

Den sagkyndige aldrig op. mødte

– Jeg taenkte, det er fandeme løgn, når jeg har ventet så laenge, og så får jeg en sms to minutter før. Hvis jeg selv skulle aflyse min køreprøve, så skulle jeg gøre det otte dage før for at undgå at betale et gebyr. Men jeg får ingen kompensati­on, siger Cecilie Lara til Ekstra Bladet.

Koster mange penge

Det er ikke bare ventetiden, der er irriterend­e. Siden 2020, hvor Cecilie var klar til at tage sin køreprøve, har hun måttet bruge tusindvis af kroner på køretimer for at holde sin kørsel ved lige, så hun var klar til at tage prøven.

– Det koster jo helt vildt mange penge at holde sin kørsel ved lige. Man skal købe ekstra køretimer for at kunne huske alt det, man skal huske. Desuden skulle jeg en time før prøven ud at køre med min kørelaerer. Det koster 475 kroner. Det samme betalte jeg for en time dagen før, da vi skulle køre i området. Det er penge for ingenting. Jeg er på SU, så jeg har ikke penge til det her i laengden. Jeg synes ikke, det er helt fair, siger

– Vi har endnu ikke det nødvendige beredskab, til at vi kan stille med en ny prøvesagky­ndig, siger vicedirekt­ør for kørekortso­mrådet hos Faerdselss­tyrelsen, Brian Paust Nielsen.

hun. Flere kørelaerer­e på Sjaelland har vaeret nødt til at bestille prøvetider til deres elever på Bornholm og i Nordjyllan­d, da det er de eneste steder i landet, hvor det har vaeret muligt at få en ledig tid.

– At tage så langt for muligvis at dumpe, det er heller ikke det fedeste, når man så skal tage tilbage

uden et kørekort. Så jeg synes, man skal kunne gøre det i naerområde­t og i det område, hvor man har kørt med sin kørelaerer. Det er andre veje i Nordjyllan­d, som man ikke kender, og det er svaert, når man er nybegynder, så jeg bryder mig ikke om det. Jeg ville vaere usikker ved det, siger Cecilie Lara.

– Jeg vil bare gerne have, at der kommer fokus på, at der er så meget bøvl med det. De har ikke styr på det, føler jeg. Så jeg vil bare gerne have, at der bliver gjort noget ved det. Jeg vil ikke havne i den samme situation igen, siger gymnasieel­even fra Bagsvaerd til Ekstra Bladet.

– Vi prøver at nå derhen, hvor der er en afløser, der kan springe til, når der opstår sygdom, siger Brian Paust Nielsen, der erkender, at Faerdselss­tyrelsen ikke er nået dertil endnu.

– Det er jo stadigvaek sådan, at kørelaerer­ne skal bestille tider, når I laegger ledige tider op, og så er det først til mølle. Kan du godt forstå, hvis nogen, der har ventet i lang tid på sin køreprøve, synes, det er uretfaerdi­gt? Har I taenkt på at lave det om, så de, der har ventet laengst, får en tid først?

– Det er helt klart noget, vi taenker over. Vi ville gerne have, at det var sådan, at når Cecilie har bestået sin teoriprøve, så får hun automatisk en køreprøve fire uger senere. Så slipper kørelaerer­ne også for at skulle bestille tider. Men der er vi ikke endnu. Vi er først begyndt på køreprøver­ne i onsdags.

– Cecilie har måttet betale for mange ekstra køretimer for at holde sin kørsel ved lige op til prøven. Desuden skal hun betale et gebyr, hvis hun aflyser inden for otte date før prøven. Burde I kompensere hende, når I aflyser to minutter før prøvetidsp­unktet?

– Det er helt klart, at det kan blive dyrt for dem. Vi skal have en kompensere­nde handling. Ikke at hun skal have penge tilbage, men hun skal have en ny prøve tilbudt – og helst i samme bil i samme område. Vi er kun lige begyndt, men det er der, vi skal ende, fortaeller Brian Paust Nielsen.

Jeg er på SU, så jeg har ikke penge til det her i laengden

 ?? PRIVATFOTO ?? Cecilie har ventet et år på sin køreprøve, og det har kostet hende mange ekstra køretimer. Torsdag blev hendes køreprøve aflyst med to minutters varsel.
PRIVATFOTO Cecilie har ventet et år på sin køreprøve, og det har kostet hende mange ekstra køretimer. Torsdag blev hendes køreprøve aflyst med to minutters varsel.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark