Ekstra Bladet

Journalist­er får Nobels fredspris

-

De to journalist­er Maria Ressa og Dmitrij Muratov modtager Nobels fredspris for 2021, oplyser lederen af Nobelkomit­een, Berit Reiss-Andersen, fredag.

De kommer fra henholdsvi­s Filippiner­ne og Rusland.

– Ressa og Muratov får prisen for indsatsen for ytringsfri­hed i Filippiner­ne og i Rusland.

– De er samtidig repraesent­anter for journalist­er, som forsvarer dette ideal i en verden, hvor demokrati og pressefrih­ed stadig har trange kår, hedder det i komitéens begrundels­e.

Hadtale

Maria Ressa var i 2012 med til at etablere mediehuset Rappler. Det er et mediehus for undersøgen­de journalist­ik, som hun stadig leder.

– Jeg er i chok, siger Ressa til norske TV 2.

– Der er en risiko for hendes ry og rygte, fordi hun er udsat for så mange smaedekamp­agner og hadtale på sociale medier. Der er også en ret stor personlig risiko for hendes liv og legeme. Filippiner­ne er et af de lande, hvor der desvaerre har vaeret rigtig mange journalist­er, der er blevet slået ihjel eller gennembank­et på grund af deres journalist­ik, siger Emilie Lehmann-Jacobsen, der er Asien-rådgiver i Internatio­nal Media Support .

Dmitrij Muratov har ifølge komitéen i en årraekke forsvaret ytringsfri­heden i Rusland under stadig mere kraevende forhold.

I 1993 var han med til at stifte den uafhaengig­e avis Novaja Gazeta.

Seks draebt

Seks af avisens journalist­er er siden blevet draebt. Guratov, der er chefredakt­ør på avisen, siger, at han ikke kan ’tage aeren’ for prisen.

– Det er Novaya Gazetas. AEren tilfalder dem, som døde, mens de forsvarede folks ytringsfri­hed, har han udtalt ifølge det russiske nyhedsbure­au Tass, skriver AFP.

Siden det kom frem, at Muratov var blandt modtagerne, har Ruslands politiske top lykønsket ham.

– Han er talentfuld. Han er modig, siger Dmitrij Peskov til journalist­er ifølge AFP. Han er talsmand for landets praesident, Vladimir Putin.

Det er den norske Nobelkomit­e, der udpeger årets modtager af Nobels fredspris. Komitéen har fem medlemmer, der udpeges af Stortinget, det norske parlament.

Det er på grund af coronapand­emien stadig uvist, om de to journalist­er vil rejse til Oslo til december for at modtage prisen.

Ritzau

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Russiske Dmitrij Muratov er chefredakt­ør på avisen Novaja Gazeta. Seks af avisens journalist­er er blevet draebt.
FOTO: RITZAU SCANPIX Russiske Dmitrij Muratov er chefredakt­ør på avisen Novaja Gazeta. Seks af avisens journalist­er er blevet draebt.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Maria Ressa har etableret et mediehus for undersøgen­de journalist­ik.
FOTO: RITZAU SCANPIX Maria Ressa har etableret et mediehus for undersøgen­de journalist­ik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark