Ekstra Bladet

TV 2-ansatte med rørende indsamling

Journalist Jan Jensen og fotograf Lars Poulsen rejser i dag som de første mediefolk i meget lang tid på reportaget­ur hos de kommende VM-vaerter

- JAN JENSEN FOTO: CLAUS BONNERUP jaj@eb.dk

Siden coronaen brød ud i begyndelse­n af 2020, har kun meget få journalist­er fået lov til at rejse ind i Qatar, som om 13 måneder er vaert for VM i fodbold.

Derfor har det vaeret umuligt at undersøge, om forholdene for de omkring to millioner migrantarb­ejdere er blevet forbedret. Sådan som myndighede­rne i Qatar gentagne gange har lovet. Der er vedtaget reformer på flere områder, men kritikere påpeger, at de ikke er blevet implemente­ret i tilstraekk­elig grad.

Nu er det efter mange måneders forarbejde lykkedes Ekstra Bladet at få adgang til Qatar. Det er sket med hjaelp fra den internatio­nale fagforenin­g, Building Workers Internatio­nal, BWI, som i den kommende uge skal inspicere forholdene på flere af de kommende i alt otte VMstadione­r.

Ny opmaerksom­hed

Migrantarb­ejdernes boligforho­ld indgår ligeledes i BWI’s omfattende inspektion­er, som finder sted i samme uge, som det danske landshold kan kvalificer­e sig til slutrunden. Den spilles normalt i sommermåne­derne, men på på grund af varmen i Qatar skal VM spilles i november-december naeste år.

Det seneste års tid har mange fangrupper­inger i Europa skabt ny opmaerksom­hed omkring migrantarb­ejdernes forhold i Qatar. Aktionerne er også smittet af på flere landshold, som med budskaber på t-shirts har markeret sig i forhold til styret i Qatar.

Mest markant har det

På tragisk vis mistede Chris Anker Sørensen livet i en trafikulyk­ke i Belgien som blot 37-årig. Den tidligere cykelrytte­r arbejdede som kommentato­r på TV 2, hvor flere ansatte har fundet overskud til at samle penge ind til familien. norske landshold vaeret, mens vores eget hold under ledelse af Kasper Hjulmand blot en enkelt gang, og kun i ganske kort tid, lod sig fotografer­e i en t-shirt med budskabet Football supports change. Det kan oversaette­s til: Fodbolden støtter forandring­er. Det var ikke noget, der vaeltede verden, men dog trods alt en markering. Om det gjorde indtryk i Qatar, finder vi ud af i den kommende uge.

Tusinder døde

Desuden har DBU og de øvrige nordiske fodboldfor­bund

’Det er rigtigt, at der – på flot og staerkt initiativ af medarbejde­re på TV 2 Sport – blev ivaerksat en privat indsamling til Chris Ankers efterladte blandt Sportens medarbejde­re’.

’Der blev indsamlet 15.315 kroner, som nu er videregive­t sendt indtil flere breve til FIFA med opfordring til at presse VM-vaerterne til at gøre mere for at forbedre forholdene for migrantarb­ejderne, der siden 2010 har slidt og slaebt i den bagende varme for at gøre til familien’, oplyser redaktør Michael Hansen fra TV 2 i en mail til Ekstra Bladet. Chris Anker efterlader sig enken Michelle Moestrup Sørensen og to døtre.

kbs

En rapport fra Amnesty Internatio­nal slog i august fast, at 15.000 migrantarb­ejdere er døde siden 2010

ørkenstate­n klar til at huse verdens største idraetsbeg­ivenhed.

Undervejs er mange tusinde døde. En rapport fra Amnesty Internatio­nal slog i august fast, at 15.000 migrantarb­ejdere er døde siden 2010, hvor FIFA til en hel fodboldver­dens overraskel­se gav VM til den lille Golfstat.

I rapporten kritisered­e Amnesty magthavern­e i Qatar for ikke at undersøge årsagerne til de mange dødsfald blandt ofte helt unge migrantarb­ejdere.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Fremskridt
Ekstra Bladet var på besøg hos migrantarb­ejderne i en arbejdslej­r uden for Doha i 2015. Nu får vi chancen for at se, om forholdene er blevet bedre.
FOTO: LARS POULSEN Fremskridt Ekstra Bladet var på besøg hos migrantarb­ejderne i en arbejdslej­r uden for Doha i 2015. Nu får vi chancen for at se, om forholdene er blevet bedre.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark