Ekstra Bladet

’Når jeg bliver statsminis­ter’

- Hans Engell

det: ’Når jeg bliver statsminis­ter’. SÅ SAGDE HAN Og forsamling­en kvitterede med langvarigt bifald. For omsider lagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, entydigt billet ind på statsminis­terposten i en blå regering. Slut med at alle de andre blå partier sniksnakke­r om, hvem der er leder af opposition­en mod de røde. Den post tilhører Venstres formand, fastslog Venstres formand. Og det kunne forsamling­en lide.

har sneget sig langsomt SØREN PAPE POULSEN ind på kandidatur­et i takt med, at de konservati­ve meningsmål­inger bliver stadig bedre, og partiet ligger foran Venstre.

Pape siger ikke direkte, han går efter kronen, men bruger omskrivnin­ger med gamle Schlüter-citater om, at landet ’vil få en konservati­v statsminis­ter igen’. Selv de tungeste i klassen kan nok gaette, hvem Pape taenker på.

DF, NB og LA kører ledelserne OG HOS BÅDE rundt omkring emnet: Hvem er egentlig opposition­ens statsminis­terkandida­t? Senest har sågar den flabede Jens Rohde, hvis kristne flok end ikke er repraesent­eret i Folketinge­t i egen ret, truet Ellemann med at ville pege på Pape, hvis han kun ’lytter til DF og NB’. Og så har vi Lars Løkke Rasmussen som er helt kold på emnet. Nu kan vi allesammen godt gaette, hvem han mener, ville vaere Danmarks bedste statsminis­ter. Men Løkke har hidtil behaendigt undgået at pege på den naestbedst­e, men heller ikke udelukket nogen.

gjorde Ellemann det PÅ LANDSMØDET klart, han er den sande statsminis­terkandida­t, hvis der er blåt flertal efter et valg. Uden polemiske udfald. Alle ved nemlig, at det spørgsmål først bliver afgjort efter et valg, og at det simpelthen vil handle om, hvem der kan samle flertal i blå lejr. Ikke nødvendigv­is om, hvem der er største parti. Og så kraever det forresten også, at flertallet flytter sig, hvad der ikke er udsigt til lige nu.

Spørgsmåle­t er så, om Ellemann overhovede­t har nogen chance? Ser vi på målingerne, er den lille. Det røde flertal er stabilt stort, men dog vigende. V kører svagt og Ellemann kan i målinger om tillid til formanden kun score 17 pct. mod Papes 53. Ikke fordi de 17 er elendigt, faktisk på niveau som f.eks. Lars Løkke. Men Venstres formand burde som opposition­sleder ligge langt højere.

Ellemann så ikke det? HVORFOR GØR

Han opfylder teoretisk alle krav til en vindende partileder: Rigtig alder. Staerk uddannelse og baggrund. God form, begavet, flittig, morsom. Kan sin Venstrehis­torie og er god til at pleje bagland.

Hans ’store tale’ på Venstres landsmøde var lydefri. En engageret bekendelse til frihedside­alerne lige fra kampen mod Estrups Højre til farmands indsats i Baltikum i 80’erne til frit valg på offentlige institutio­ner og lyse dage for erhvervsli­vet. Der var mange ideer, dog i ukonkret form. Og Ellemann gav ingen anvisning på, hvordan han vil skabe et mere moderne Venstre. Han har gjort det med klimaplane­n og barsel for maend. Men sagde nej til grønne biler og politiforl­ig. Linjen er ikke knivskarp. Hvordan vil han generobre byerne?

Problemet er, at Ellemanns MEN, MEN, MEN: tale var alt for poleret. Uden kanter. Uden dybe stød. Dybest set kunne samtlige partileder­e fra Sofie Carsten Nielsen til Pernille Vermund have holdt en tale, der mindede om det samme.

Jakob Ellemann virker ret elitaer og på nogle formentlig let arrogant, når øjnene bliver smalle og munden syrlig. Mere Nordsjaell­and end Givskud. Og slet ikke rå og hård nok. Han banker ikke hårdt til Mette Frederikse­n og hendes røde hold. Udnytter ikke deres svagheder og møgsager. Jakob Ellemann-Jensen er simpelthen for paen til politik på topniveau.

Selv om han rummer megen charme og humor, kommer det ikke rigtigt til udtryk på talerstole­n.

Han får ikke forsamling­en til at ligge flade af grin og begejstrin­g, som Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh og Uffe formåede, når de virkelig rullede sig ud med styrke, skarphed og humor mod de røde – det vaere sig Anker, Nyrup, Auken, Lykketoft eller Thorning. Men Mette slap stort set i går.

Det er jo ikke fordi, Mette Frederikse­n og hendes regering ikke har sårbare felter, eller hendes minister-hold ikke på to år har erhvervet sig et større arsenal af møgsager. Der er angrebspun­kter nok.

betonede Ellemann betydninge­n I AFSLUTNING­EN af naeste måneds kommunalva­lg. Det har han ret i. Selv om valget ikke er midtvejsva­lg i amerikansk forstand, fortalte Venstre-formanden dog, at han vil rejse rundt i samtlige kommuner. Dermed tager Ellemann også medejerska­b til det samlede resultat 16. november.

Hvor han for første gang som formand skal føre sit parti under en valgkamp.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Jakob Ellemann virker ret elitaer og på nogle formentlig let arrogant, mener Hans Engell.
FOTO: JENS DRESLING Jakob Ellemann virker ret elitaer og på nogle formentlig let arrogant, mener Hans Engell.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark