Ekstra Bladet

– METTE F. MAERKER INGEN KONSEKVENS­ER

Jesper Sørensen kalder minkkommis­sionen for en ’skinmanøvr­e’. Han så hellere, at ressourcer­ne blev brugt på at få ordnet de mange erstatning­ssager

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Mens den såkaldte granskning­skommissio­n er i fuld gang med at kaste lys over, hvad der skete forud for beslutning­en om at slå alle mink i Danmark ihjel for knap et år siden, går en af de mange ramte og nu tidligere minkavlere rundt i utålmodig venten på at blive fuldt kompensere­t af staten.

– Jo, jeg skaever da til mediernes daekning af, hvad der kommer frem i kommission­en. Det er kun fint, at offentligh­eden nu kan få et indblik i, hvad der blev sagt, skrevet og gjort blandt embedsmaen­d og politikere. Men det får vi jo heller ikke vores mink tilbage af.

– Jeg ville hellere have, at man brugte penge og ressourcer på at få ordnet alle de sager, hvor minkavlere som jeg venter på at blive kompensere­t og få erstatning for at vaere tvunget til at lukke vores livsvaerk.

50-årige Jesper Sørensen fra Brovst havde drevet minkfarm i 25 år, da statsminis­ter Mette Frederikse­n i fjor bad ham og de øvrige knap 800 bedrifter i Danmark om at slå deres mink ihjel inden for 14 dage i folkesundh­edens navn.

– Kommission­en er en skinmanøvr­e, for uanset hvad vil hverken Mette Frederikse­n eller andre af de ansvarlige maerke nogen konsekvens­er af deres beslutning­er. Det er jo Folketinge­t, der eventuelt skal traekke en streg, men det ønsker det røde flertal ikke, lyder det lettere opgivende fra Jesper Sørensen.

Ikke et erhverv igen

– Jeg tror ikke på, at minkavl nogen sinde igen bliver et erhverv i Danmark. Dertil har vi betalt for høj en pris på flere måder med nedlukning­en sidste år, og hvordan skal en dansk minkavler kunne konkurrere med en polsk kollega, som kan saelge sine mink 30 procent billigere, spørger Jesper Sørensen uden at forvente et svar.

Jesper Sørensen aflivede sine 19.368 mink i løbet af et par uger. Han har indtil nu fået erstatning for lidt under halvdelen af minkene, hvilket vil sige 2.324.160 kroner. Den anden halvdel skulle gerne tikke ind på kontoen inden jul, men det tør Jesper Sørensen ikke tro på.

– De traekker det hele så langt, som de kan, siger han og fortsaette­r:

– Alle mink blev slået ihjel, men cirka en fjerdedel af avlerne fik lov at pelse deres mink for så at indkassere en pris på 326 kroner pr styk. Vi andre må nøjes med 250 kroner pr styk. Det er ikke rimeligt.

Men det får vi jo heller ikke vores mink tilbage af

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark