Ekstra Bladet

PÅ MISSION SOM

Sønnerne har droppet militaeret, men prins Joachim traekker stadig i trøjen og er med til at saelge dansk forsvarsin­dustri til udlandet

- NICK STURM RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

HIVER ORDRER HJEM:

– Jeg er på mission for Danmark, sagde prins Joachim, da han blev optaget på École Militaire i Paris. Den kryptiske melding giver bedre mening nu.

På militaersk­olen fik prinsen nemlig mulighed for at knytte bånd til vigtige personer i den franske forsvarsin­dustri, og missionen blev forlaenget, da han blev udnaevnt til forsvarsat­taché. Joachim blev dermed salgsagent i hendes knapt så hemmelige majestaets tjeneste.

Som forsvarsat­taché fik han til opgave at sparke dørene ind til den franske krigsindus­tri, så danske firmaer kan saelge mere forsvarsma­teriel til franskmaen­dene. Dels via diskret lobbyarbej­de, dels helt åbent på de store militaerme­sser i Frankrig – Eurosatory, Euronaval og Paris Air Show.

Aftale lukket

Forleden gav det bid, da der blev indgået en stor aftale mellem den danske radarprodu­cent Weibel og den franske forsvarsgi­gant Thales.

Aftalen blev lukket i forbindels­e med et arrangemen­t på den danske ambassade med titlen ’Danish Industrial Days’, hvor Joachim i fuld uniform stod skulder ved skulder med den danske forsvarsmi­nister, Trine Bramsen, og den franske forsvarsmi­nister, Florence Parly.

Det var den davaerende forsvarsmi­nister Nick Haekkerup (S) der i 2012 – til dels på opfordring fra den danske våbenindus­tri – lancerede det storstiled­e tiltag Open for Business.

Spraengfar­lig titel

Her blev førsteprio­riteten, at Danmarks forsvarsat­tachéer fremover skulle promovere danske forsvarsvi­rksomheder for at skabe jobs og eksportind­taegter til Danmark.

Industrien står på spring for at saelge isenkram til franskmaen­dene, fortaeller Frank Bill, der er forsvarsog sikkerheds­politisk chef i DI-organisati­onen Forsvarsog Aerospacei­ndustrien i Danmark.

– Prins Joachim kender industrien, og det gør ikke noget, at han er prins. Det kan åbne døre, og på den måde kan han måske lettere end andre skabe kontakt til franskmaen­dene, sagde han i forbindels­e med Joachims udnaevnels­e som forsvarsat­taché sidste år.

Skal presse på

Ifølge Frank Bill spiller forsvarsat­tachéerne en vigtig rolle, når danske forsvarsvi­rksomheder vil ind på det franske marked.

Attachéern­e, der som regel er højtståend­e militaerfo­lk, bruger deres viden om forsvar og deres netvaerk til at få møder med de rigtige personer, forklarer han.

– Derfor er det vigtigt, at attachéen har gode kontakter til myndighede­r, virksomhed­er og forsvar i de lande, de er sendt ud. Frankrig er et marked, hvor man hele tiden skal presse på.

– Du skal vise, at du gerne vil vaere der ved at udbygge kontakten og tage fat i nye franske virksomhed­er, man vil lave samarbejde med, siger han.

 ?? ?? Guld vaerd
Prins Joachim, da han tiltrådte jobbet som forsvarsat­taché på Den Danske Ambassade i Paris i september 2020. Dansk forsvarsin­dustri håber, han kan skaffe ordrer til Danmark.
Guld vaerd Prins Joachim, da han tiltrådte jobbet som forsvarsat­taché på Den Danske Ambassade i Paris i september 2020. Dansk forsvarsin­dustri håber, han kan skaffe ordrer til Danmark.
 ?? ?? Ekstra Bladets forside 11. juni 2020
Ekstra Bladets forside 11. juni 2020
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark