Ekstra Bladet

Lektor: Nyt for en prins

-

Selvom kongehuset altid har haft taette forbindels­er til Forsvaret, er det noget nyt, at en prins skal promovere våbensalg.

Ifølge lektor ved Københavns Universite­t, Sebastian Olden-Jørgensen, der har speciale i kongehuset­s historie, kan Joachim havne i store problemer, hvis det danske krigs-isenkram, han lobbyer for, ender i de forkerte haender.

– Etikken og moralen kan først blive et problem, hvis de franske samarbejds­partnere, han eventuelt formidler, producerer og saelger problemati­ske våben som for eksempel landminer, eller hvis de leverer til undertrykk­ende regimer som Kina og Mellemøste­n, vurderede lektoren i kølvandet på Joachims udnaevnels­e sidste år.

Heftig kritik

Ifølge Amnesty Internatio­nal Danmark findes der allerede flere kritisable eksempler på danske firmaer, der tidligere har leveret krigsprodu­kter

Blandt andre har Terma fået heftig kritik for at saelge radarer til krigsskibe og missilfors­var til bombefly til de Forenede Arabiske Emiraters militaer.

BAE Systems Applied Intelligen­ce har leveret overvågnin­g til Saudi Arabien, ligesom Dan-Bunkering er under anklage for at have leveret jetbraends­tof, der er endt i haenderne på den syriske diktator Bashar alAssad. til de forkerte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark