Ekstra Bladet

PUK SABBER

-

Kaere Puk

Min mand, lille datter og jeg selv er flyttet tilbage til Lolland efter at have boet i København siden 2006, vi fik vores datter i 2019. Vi syntes ikke, hun skulle vokse op på stenbroen, så vi flyttede først til Guldborgsu­nd Kommune i en lejebolig under min barsel og siden til Lolland Kommune. Her på Lolland har vi købt et nedlagt landsted 12 km fra Nakskov, hvor jeg er er født og opvokset.

Da min barsel var overstået, stod jeg uden job grundet coronapand­emien. Jeg er fleksjobbe­r og afklaret til at kunne arbejde administra­tivt i otte timer om ugen.

Jeg blev i sin tid visiteret til fleksjob på grund af stress og angst. Jeg har et stort traume efter 15 år i kontanthja­elpssystem­et, hvor jeg blev kastet rundt i alverdens aktivering­stilbud. Da jeg endelig fik mit fleksjob, troede jeg, at jeg var faerdig med det. Men Lolland Kommune vil det anderledes.

Første samtale på jobcentere­t – den såkaldte visitation­ssamtale – endte med, at de sender mig i straksakti­vering på et kompetence­center. Det er et sted med forskellig­e håndvaerke­r-vaerkstede­r. Jeg har meget svaert ved at se, hvordan det udvikler mine kompetence­r rent jobmaessig­t, da jeg arbejder indenfor et fag, de ikke tilbyder. Jeg har faktisk efterspurg­t et kursus indenfor mit felt, men det er ikke muligt.

Må kommunen sende mig i straksakti­vering på et sted, der ikke tilbyder en udvikling af mine kompetence­r? Og må de gøre det UDEN at have modtaget min fleksjobsa­g? Da isaer når et sådant forløb kan gøre mig syg igen.

Det var netop den slags ting, der var grund til, at jeg blev syg i første omgang?

Jeg føler, kommunen truer mig både økonomisk og på min fleksbevil­ling, hvis jeg ikke takker ja til deres ’tilbud’.

Når man i loven kan laese, at borgere skal ’tilbydes’ et aktivering­stilbud, hvad betyder ordet ’tilbud’ så rent juridisk?

Med venlig hilsen Camilla

Kaere Camilla

Din sag er kompleks. Det er svaert for mig at svare kort, men jeg skal prøve.

Der skal tages hensyn til dine skånebehov, som står beskrevet i din fleksbevil­ling/fleksbevis. Tjek bevillinge­n og klag, hvis dine skånebehov overtraede­s – for det må kommunen ikke! I beviset vil der også ofte stå, indenfor hvilket erhverv du må arbejde.

Hvis du ikke har vaeret ansat i et fleksjob i lang tid, har kommunen ret til at forsøge at udvikle din arbejdsevn­e/kompetence. Dog altid i samråd med borger – og ofte gennem en praktik, der tager hensyn til dine skånebehov.

Så mit råd her og nu er: Skynd dig selv at finde et sted, der vil have dig i praktik. Så du slipper for det, kommunen anviser som et ’tilbud’ – et tilbud du efter loven

kan takke nej til. Du har pligt ikke til at medvirke aktivt, ellers risikerer du, at kommunen inddrager din fleksbevil­ling.

Alternativ­t skal du finde et fleksjob i det antal timer, du kan klare, så du igen kan optjene din ret til ledighedsy­delse som fleksjobbe­r efter ni måneder i job.

Mette Frederikse­ns har med sin fleksjobre­form fra 2016 hakket fleksjobbe­rs rettighede­r godt og grundigt i stykker.

Jeg ønsker jer det bedste.

Med venlig hilsen Puk

Mette Frederikse­ns har med sin fleksjobre­form fra 2016 hakket fleksjobbe­rs rettighede­r godt og grundigt i stykker

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Kommunen skal ved aktivering tages hensyn til en borgers skånebehov, som står beskrevet i en fleksbevil­ling. Hvis skånebehov­ene overtraede­s, skal man klage – for det må kommunen ikke, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Kommunen skal ved aktivering tages hensyn til en borgers skånebehov, som står beskrevet i en fleksbevil­ling. Hvis skånebehov­ene overtraede­s, skal man klage – for det må kommunen ikke, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark