Ekstra Bladet

At tage ansvar er ikke specielt meget på mode i toppen af dansk politik

-

SPØRGSMÅLE­T er ikke laengere så meget, om der foregik noget ulovligt, da regeringen sidste år kraevede samtlige mink aflivet. Spaendinge­n knytter sig snarere til, om statsminis­teren personligt kan haenges op på de alvorlige fejl. □ller om hun endnu engang får held til at fedte den af på en eller anden laengere nede i systemet. At tage ansvar er ikke specielt meget på mode i toppen af dansk politik.

Nu får vi se. At det er en skandale, burde ikke vaere til diskussion.

I DAG KAN vi se, at Danmark sidste efterår på visse straekning­er blev styret som en bananrepub­lik, hvor magtfulde mennesker så stort på, hvad de havde lov til. Men i stedet bare tromlede hen over menneskers livsvaerk.

Det kunne udelukkend­e lade sig gøre, fordi alt i de uger pr. definition var underordne­t det store dyr i åbenbaring­en: Coronaen.

TANKEVAEKK­ENDE er det i øvrigt også, at Jakob □llemann-Jensen var en hårsbredde fra at gøre sig medskyldig. Kun fordi han i ellevte time blev stoppet af partifaell­er med is i maven, undgik han at blive inddraget i skandalen.

JO MERE man taenker over det, jo vildere er det i virkelighe­den.

Vi ved nu, at regeringen var orienteret om, at den var gal. Hvorfor pokker var der ikke bare ét lyst hoved, statsminis­teren eventuelt, der kraevede aktionen indstillet, indtil der var orden på tingene?

SVARET SKAL formentlig hentes i den magtbrynde, der har vaeret så kendetegne­nde for den nuvaerede regering – ikke mindst, da corona-krisen var allermest intens. Det var dengang enhver principiel kritik blev forsøgt elimineret med det arrogante modspørgsm­ål, om man da så ikke ville folkesundh­eden?

At det så senere har vist sig, at det ikke – heller ikke ud fra en folkesundh­edsbetragt­ning – var nødvendigt at slå minkene ihjel, er i denne sammenhaen­g ligegyldig­t. For uanset hvad – kan hverken den ene eller anden søforklari­ng undskylde, at magthavere ikke overholder loven.

Giver man først køb på dette helt grundlaegg­ende princip, så skrider det hele.

Derfor er Minkkommis­ionen så vigtig. Og derfor vil □kstra Bladet følge sagen taet.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Uanset hvad kan hverken den ene eller anden søforklari­ng undskylde, at magthavere ikke overholder loven.
FOTO: JENS DRESLING Uanset hvad kan hverken den ene eller anden søforklari­ng undskylde, at magthavere ikke overholder loven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark