Ekstra Bladet

Fodboldfan­s undrer sig

MAGTEN TILBAGE HOS DOMMERNE: Efter en omtumlet start i Superligae­n med

- Alle skal kunne se det klare og åbenlyse bevis

Hvordan pokker kunne Jay-Roy Grot forrige weekend ustraffet overfalde OBkeeper Hans Christian Bernat, når vi nu har videodomme­re til at overvåge kampene i Superligae­n?

Efter en ophedet introdukti­on af VAR i Danmark fylder emnet slet ikke lige så meget i denne saeson. Hverken hos aktører, fans eller medier.

En raekke episoder de seneste uger rejser imidlertid spørgsmåle­t, om de er faldet helt i søvn ude i VARvognen, og taersklen for videobrug simpelthen er blevet for restriktiv.

– Vi har ønsket meget lidt VAR-involverin­g denne saeson. Der skal altså mere til, hvis dommerne skal kaldes til skaermene.

– Så vi vil se flere episoder i felterne, hvor man kan diskutere straffespa­rk, og VAR alligevel ikke blander sig, siger dommerform­and Michael Johansen til Ekstra Bladet og fortsaette­r.

Divisionsf­oreningen har opgjort, at VAR har ikke har begået en eneste fejltagels­e i Superligae­ns første otte runder – ligesom dommerne altså er blevet kaldt til skaermen lang faerre gange.

– Lige nu har vi én interventi­on hver ottende kamp. Det betyder, det er ret lidt, man ser til VAR.

– Det er ikke nødvendigv­is godt, for hvis det betyder, at VAR har overset halvdelen af kendelsern­e, så er det selvfølgel­ig ikke optimalt.

– Det er dog heller ikke tilfaeldet.

– I de første otte runder har VAR ikke overset nogen åbenlyse VAR-interventi­ons, som indiskutab­elt skulle tages, hvilket er positivt for alle, slår Michael Johansen fast uden at kommentere på enkelte kendelser.

Men er simpelt?

I hvert fald har en del fodboldfan­s undret sig over, hvordan Viborgs Jay-Roy Grot kunne slippe med et gult kort for sit karatespar­k mod OB-keeper Hans Christian Bernat i seneste runde. det nu også

Kigger de kun offside?

Ekstra Bladet har vaeret i arkiverne og fundet i alt fire kontrovers­ielle episoder fra denne saeson i Superligae­n,

– Det er en helt naturlig og forventet del af udviklinge­n.

– Det skal kun vaere det åbenlyse, der ikke kan diskuteres, som VAR skal bruges til. Ellers får vi for mange VAR-indblandin­ger, siger Superligae­ns VAR-ansvarlige.

Det klare bevis

Dommeren med fløjten har fået magten tilbage, hvor videodomme­rne sidste saeson lignede de virkelige opmaend.

Dommerskøn­net er tilbage på førsteplad­sen.

Det skaerer betydeligt ned i antallet af gange, som VAR skal i brug. Dermed også i antallet af både kendelser og fejl.

– Det er enormt vigtigt, at vi kommer ud til omverdenen med et klart bevis, når vi går ind og anbefaler omstødelse af en kendelse.

– Vi har oplevet lidt for mange gange, at vi kom ud med et bevis, som VAR kunne se, men som ikke nødvendigv­is var entydigt for omverdenen.

– Alle skal kunne se det klare og åbenlyse bevis. Det skaber tryghed og accept om interventi­ons, konstatere­r Michael Johansen.

hvor VAR kunne have vaeret taget i brug til at annullere en scoring, dømme et straffespa­rk eller give et direkte rødt kort.

I alle fire episoder ville VAR med statsgaran­ti have grebet ind sidste saeson. Sådan har det ikke vaeret i år, og på den måde er dommernes beslutning­er på banen altså blevet sat i højsaedet, frem for at VAR blander sig.

Onde tunger vil sige, at det er for at holde fejlprocen­ten nede og så kun bruge VAR til offside-kendelser, som man ofte ser.

– Det er ikke korrekt. Vi havde for eksempel et rødt kort i Parken (Evander, red.) og en situation, hvor en spiller blev trukket ned på kanten af feltet og ikke i feltet (Joel Andersson, red.).

– Det er klart, at størstedel­en af interventi­ons vil handle om offside, fordi det er det svaereste og mest på marginaler, siger Michael Johansen.

– Men det er forkert at påstå, det kun er offside-situatione­r. Vi tager det, som er helt regulaert.

– Selv det mest almindelig­e straffespa­rk med benspaend ryger man til skaermen på, hvis dommer ne vel at maerke undlader at dømme straffespa­rket i situatione­n, fastslår Michael Johansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark