Ekstra Bladet

DE RIGE BØRNS LEGEPLADS

-

seneste par år for alvor FORMEL 1 ER DE blevet klassen, hvor man – hvis man har penge nok i ryggen – stort set kan købe sig direkte ind, og på den måde skyder Formel 1 og de deltagende teams sig altså i foden.

Man kan ikke opretholde et image om, at Formel 1 er det ultimative mesterskab på fire hjul, hvis kørere som Nikita Mazepin, Nicholas Latifi bliver ved at kunne købe deres vej ind.

Desvaerre er der jo også set, at en rig far simpelthen bare køber en stor aktiepost i et team for dernaest at pege på, at sønnike skal sidde i en af bilerne

GODT, at Formel 1 er den dyreste JEG VED sport i verden, men man bliver nødt til som team at gå den ekstra mil i forsøget på at finde sponsorer nok til, at man kan vaelge sine kørere ud fra talent fremfor pengepung.

Jeg finder det på det naermeste tragikomis­k, at flere hundrede ingeniører hos hvert teams bruger tonsvis af timer på at udvikle en bil, som løber op i milliarder af kroner. Man jagter hver en lille forbedring, som kan gøre bilen bare en hundredede­l hurtigere rundt på banen.

Når man så er faerdig med det, udbyder man køreturen til salg til den med flest penge i ryggen, uanset om der findes ledige kørere, som man ved kunne gøre det bedre.

er helt klart Nikita DET VAERSTE EKSEMPEL Mazepin hos Haas. Hvis man som teamejer Gene Haas ved, man har den langsomste bil på gridden, kan jeg sagtens få øje på, at der alligevel er nødt til at komme dollars i kassen, før bilen kører en eneste omgang.

Men jeg aergrer mig over, at den store titelspons­or på bilen er farmand Mazepins firma.

Jeg har på fornemmels­en, at man som team intet fokus har på at forsøge selv at finde sponsorer til teamet, og man på den måde kunne komme i en situation, hvor man selv har råd til at vaelge sine kørere. Selv om man ligger sidst i feltet som team, er der altså stadig eksponerin­g til at stort publikum rundt om i hele verden.

Desvaerre er der jo også set, at en rig far simpelthen bare køber en stor aktiepost i et team for dernaest at pege på, at sønnike skal sidde i en af bilerne.

dog et team, som jeg synes, RED BULL ER gør det helt rigtige.

De har et talentprog­ram, hvor det er muligt at komme hele vejen til Formel 1 uden at have astronomis­ke summer med hjemmefra. Er man i deres talentprog­ram, skal man dog fortsat betale en vis del af omkostning­erne til Formel 3 og Formel 2.

Men gør man det godt her, saetter de dig også i Formel 1, hvis timingen er korrekt, og hvis der er et hul hos enten Red Bull eller AlphaTauri. Bevares de er så benhårde, at de smider dig på porten, hvis du ikke leverer, men stor respekt for, at de indimellem tør tage chancen også med ret unge kørere.

i en situation, hvor det hele FORMEL 1 ER ser ud til at blive så absurd, at 2021’s mest sandsynlig­e Formel 2-mester, Alpines juniorkøre­r Oscar Piastri, kan ende med ikke at have noget sted at køre i 2022. Som mester kan man ikke fortsaette i Formel 2-klassen, men når der ikke er en plads hos Alpine, skulle man mene, at andre teams kunne vaere interesser­et i det unge talent.

Imens han højst sandsynlig­t ender med at sidde på baenken i 2022, kan han faktisk ende med at se sin konkurrent kinesiske Guanyu Zhou købe sig en plads hos Alfa Romeo. Det skal dog siges, at kineseren kører ganske godt racerbil, men han er i min verden ikke den naeste Lando Norris.

tilbage på, hvorfor jeg MEN MED BLIKKET synes, at teams burde gøre mere for selv at finde sponsorer, så de kan vaelge deres kørere. Her kigger jeg på Williams-teamet, som er det åbenlyse eksempel på, hvad forskellen er på en god og en middelmådi­g kører, og hvad det rent faktisk betyder for resultater­ne.

Atter engang var George Russell lige ved at køre sig i Q3, mens teamkammer­at Latifi atter blev kørt bagud. Russell var snublende taet på at komme videre til Q3, men en lille kørefejl i sidste sving ødelagde desvaerre chancen for endnu en optur for det engelske team.

ansigterne på hele teamet SKUFFELSEN I talte sit tydelige sprog, og her taenker jeg, ’jamen I kunne jo selv gøre så meget mere for at have økonomi til at have to kørere af samme liga – i stedet for at saelge jeres ene saede til en kører – som aldrig kommer til at give jer bare en snert af succes’.

må kigge sig selv i spejlet og F1-TEAMS indse, at de selv kunne gøre mere for at sørge for, at de unge talenter, som fortjener chancen, også ender med at få den.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/RITZAU SCANPIX ?? En russer på tvaers
Nikita Mazepin var tre sekunder langsommer­e end Mick Schumacher under kvalifikat­ion i Istanbul.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/RITZAU SCANPIX En russer på tvaers Nikita Mazepin var tre sekunder langsommer­e end Mick Schumacher under kvalifikat­ion i Istanbul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark