Ekstra Bladet

ER DER EN LAEGE TIL STEDE?

AKUT PROBLEM: Over 100.000 danskere har ikke deres egen laege. På Lolland må mange helt opgive at få en laegetid

- JOSEPHINE BARFOD FOTO: PER RASMUSSEN jb@eb.dk

Gratis sygehusvae­sen. Mange vil mene, at det er en af grundstene­ne i det danske velfaerdss­ystem.

Men hvad gør vi, når en af de grundsten ikke laengere ligger solidt? Når du eller dit barn bliver syg, og du ikke kan regne med at få en tid til laegen?

Det oplevede en gruppe lollikkere for en uges tid siden, da de forsøgte at få en tid hos Naerklinik­ken Nakskov. Medmindre deres henvendels­e var akut, blev de mødt med følgende meddelelse:

’Vi kan desvaerre ikke fortaelle dig, hvornår du kan få en tid. Vi har ikke tilstraekk­eligt med laeger, og vi ved ikke, hvornår problemet bliver løst. Du kan komme på en liste, og når vi er ovre puklen, kan du få en tid.’

Du kan komme på en liste, og når vi er ovre puklen, kan du få en tid

Nakskov står langtfra alene med det problem. Ifølge Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO) er der lige nu 126.500 danskere, der ikke har deres egen laege.

Mangler 1800 laeger

Jørgen Skadborg, formand for PLO, fortaeller, at det på ingen måde er en ny udfordring. Der er faktisk blevet råbt op om laegemange­l de seneste 10-15 år.

– Hvis antallet af laeger skal matche befolkning­en, mangler vi 1800 laeger lige nu. Vi har kun 3300, så vi bør altså have 50 procent flere praktisere­nde laeger, hvis vi skal få det til at haenge sammen, konstatere­r han.

Region Sjaelland oprettede i 2020 tre naerklinik­ker i Nakskov, Kalundborg og Stege. Klinikkern­e var et svar på den stigende laegemange­l, som regionen kaemper med.

I Nakskov åbnede naerklinik­ken i marts 2020. Dengang var der fem deltidslae­ger tilknyttet klinikken, men siden stoppede to af deltidslae­gerne pludselig, og det er den situation, der giver en pukkel nu her.

Det er regionens ansvar

Naerklinik­ken har 4500 borgere tilknyttet, og i sidste uge var der 1,5 fuldtidsla­ege til at klare opgaven.

– Vi leder nu efter en fast fuldtidsst­illing, som kan overtage. Omkring medio december burde pladsen vaere fyldt. Og klinikken bør have en løsning på, hvad de gør indtil december, fortaeller Trine Holgersen, direktør i Det Naere Sundhedsva­esen i Region Sjaelland.

– Kan I ikke nemt ende i den situation, hvor I er nødt til at besaette stillingen med to deltidssti­llinger, og så lige pludselig forsvinder de igen?

– Jo, sådan er det i naerklinik­ker, erkender hun.

– Vi har vaeret i en saerlig situation. Det har vaeret en midlertidi­g situation, og den løser vi. Men det sker hyppigt i sundhedsva­esenet, at nogle holder op, og så skal man ud at finde nogle andre, der kan gå ind i de her stillinger. Der er ingen garanti, siger Trine Holgersen, der fastslår, at det er regionens ansvar at sikre laegedaekn­ingen.

– Vi har et ansvar, når der er laeger, der stopper. Vi har et ansvar for at finde erstatning­en. Vi har et ansvar for at sikre, at de akutte kan få en behandling.

 ?? ?? Ingen tid til tvillinger­ne
Cille Dyrkjaer fra Nakskov forsøgte forgaeves at få tid til en femugersun­dersøgelse til sine tvillinged­renge.
Ingen tid til tvillinger­ne Cille Dyrkjaer fra Nakskov forsøgte forgaeves at få tid til en femugersun­dersøgelse til sine tvillinged­renge.
 ?? ?? P.t. er der 4500 borgere, men kun 1,5 fuldtidsla­ege tilknyttet Naerklinik Nakskov.
P.t. er der 4500 borgere, men kun 1,5 fuldtidsla­ege tilknyttet Naerklinik Nakskov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark