Ekstra Bladet

TEENAGE-VOLD EN PLAGE PÅ BORNHOLM

GROVE OVERFALD: En lille gruppe unge fra Rønne har det sidste halve år stået bag vold, haervaerk og ydmygelses­videoer, der deles på de sociale medier

- DAN BJERREGAAR­D db@eb.dk

En dreng med briller, bordeauxrø­d haettetrøj­e og skoletaske på ryggen forsøger at slippe vaek fra mobiltelef­onens kamera.

– Sig, du er en fucking lille luder, du har ti sekunder, ellers fucking smadrer jeg dig, siger personen, der filmer, mens han langsomt taeller ned.

Forinden har han et utal af gange banket telefonen ind i hovedet på sit offer, mens ukendte personer fniser i baggrunden.

– Fuck dig, din lille luder, skal jeg fucking kneppe dig, lyder det igen og igen.

Da nedtaellin­gen når til fem, overgiver drengen med skoletaske­n sig og gentager: ’Jeg er en lille luder’. Hans stemme drukner i støjen fra en bus, der i samme øjeblik kører forbi, og resultatet er formentlig ikke det, han håbede på.

– Siger du, jeg er en lille luder, spørger teenageren med mobiltelef­onen i hånden.

Vold og stoffer

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af to ydmygelses­videoer, der dokumenter­er, hvordan en gruppe unge helt ned til 13 år det sidste halve år har terroriser­et Rønne på Bornholm.

Vil du også slås med mig, skal jeg også fucking kneppe dig

En kilde med indsigt i øens kriminelle miljø, der af hensyn til sin sikkerhed ønsker at vaere anonym, fortaeller, at der er tale om cirka ti unge i alderen 14 til 18 år. Kilden fortaeller, at drengene saelger stoffer for nogle aeldre kriminelle på øen og står bag umotiveret vold og haervaerk.

Ifølge Ekstra Bladets kilder udvaelger gruppen ofte ’svage’ ofre som skolebørn og hjemløse.

Gruppen har flere gange vaeret i søgelyset hos Bornholms Politi, der i maj måned valgte at udstede et opholdsfor­bud til fire personer, der dermed ikke måtte opholde sig i området ved Snellemark og i Snellemark Centret i et halvt år.

Delt på Snapchat

I sommer stod en købmand frem i Bornholms Tidende og fortalte, at opholdsfor­buddet havde haft den konsekvens, at problemet havde flyttet sig og nu skabte utryghed i hendes butik.

På videoen er skoledreng­en så nervøs, at ordene falder over hinanden.

– Godt, du ved, at du er en fucking lille luder, siger teenageren, mens han stadigvaek filmer sit offer. Optagelser­ne ender efterfølge­nde på Snapchat.

Kameraet bliver drejet over på en anden dreng. Han har sort, bølget hår og er også iført haettetrøj­e og skoletaske.

– Vil du også slås med mig, skal jeg også fucking kneppe dig, spørger han

Han taler med ’ghetto-accent’, men ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er han paeredansk.

Vold mod buschauffø­r

For nylig blev en lokal buschauffø­r udsat for et overfald i Rønne. Da han påtalte, at to unge røg i bussen, blev han overfuset og spyttet på, hvilket straffelov­en takserer som vold mod tjenestema­nd.

’Vi har haft en episode med en chauffør forleden, der blev spyttet i nakken. Vi har en fast procedure for overfald, og den har fungeret. Chaufføren var noget rystet, men har det godt nu’, skriver Kim Kock-Hansen, der er trafikchef hos BAT-Bus, til Ekstra Bladet.

Kort efter duoen steg af bussen, udsatte de en tilfaeldig forbipasse­rende for et groft overfald.

Ekstra Bladet erfarer, at gerningsma­nden skal findes blandt de unge i gruppen.

Bornholms Politi bekraefter, at de har modtaget anmeldelse­r i både sagen om de unge drenge, der blev truet og delt på de sociale medier, samt overfaldet på buschauffø­ren.

– Det er noget, vi betragter som virkelig groft, og noget vi gør noget ud af at efterforsk­e. Vi har også godt snor i de sager, siger Poul Brix Bjerregaar­d, der er leder af Forebyggel­sen hos Bornholms Politi, med henvisning til sagerne.

 ?? MODELFOTO: JOHNNY FREDERIKSE­N ?? Terror
Cirka ti unge i alderen 14 til 18 år står bag den grove vold.
MODELFOTO: JOHNNY FREDERIKSE­N Terror Cirka ti unge i alderen 14 til 18 år står bag den grove vold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark